[RAT U UKRAJINI] Slovenci donirali Ukrajini besposadne letelice, F-16 stiže tek naredne godine, započeta gradnja ukrajinskog pogona za proizvodnju Bajraktara

Izvor: TangoSix.rs, 14.Jul.2023, 07:01

[RAT U UKRAJINI] Slovenci donirali Ukrajini besposadne letelice, F-16 stiže tek naredne godine, započeta gradnja ukrajinskog pogona za proizvodnju Bajraktara

Prošlo je više od 500 dana od početka ruske invazije na Ukrajinu. U dugo najavljivanoj ukrajinskoj kontraofanzivi koja je počela 4. juna, i dalje nema značajnijih izmena na linijama fronta. Ukrajinski i zapadni izvori navode da postoje manji prodori koji bi u budućnosti mogli biti značajni. Ruska strana tvrdi da za sada uspešno odbija sve napade, čak i da je imala određenih manjih uspeha u napredovanju, pre svega u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.
Ukrajinski mediji preneli su >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << informaciju da su ruske Vazdušno-kosmičke snage izvršile udar na ostrvo Zmejni u Crnom moru, ali još uvek nema detalja niti zvaničnih potvrda. Ukrajinci su, sa druge strane, po ciljevima u dubini ruske teritorije najverovatnije počeli da dejstvuju raketama sistema PVO S-200, što je Tango Six juče detaljnije analizirao.
The reconnaissance drone, handed over by Slovenian friends, is already fulfilling its mission of clearing the Ukrainian land from russian occupiers.
We are grateful to the Ukrainian soldiers and our Slovenian friends. pic.twitter.com/KwIgGPnl0F
— Ukraine in Slovenia (@UKRinSLO) July 10, 2023

Interesantna novost u vezi donacija naoružanja i vojne opreme Ukrajini dolazi nam iz Slovenije. Vodeći slovenački internet medij 24ur preneo je pre tri dana vest da je Slovenija poklonila Ukrajini najmanje šest izviđačkih besposadnih letelica C-Astral Bramor C4EIE (slovenačka oznaka Beline) kupljenih za slovenačku vojsku posle 2015. godine. Iako se navodi da još uvek nema potvrde niti komentara slovenačkih zvaničnika, prikazan je video snimak objavljen na Tviteru u kome se pripadnici ukrajinske vojske zahvaljuju Sloveniji na donaciji ovih letelica.
Kako se navodi, vrednost jedne letelice varira između 100.000 i 300.000 evra, a navodno se u Ukrajini već pokazalo da su od neprocenjive vrednosti za ukrajinsku vojsku, jer se prema saznanjima 24ur, veoma uspešno koriste i pored ruskih pokušaja da ih eliminišu putem sistema za protivelektronsku borbu. Ističe se da je Slovenija do sada pomogla Ukrajini sa oko 100 miliona evra u vojnoj i nevojnoj pomoći. Podseća se da je do sada, između ostalog, poslato 28 tenkova M-55S, 20 oklopnih vozila Valuk i 35 borbenih vozila pešadije M-80A.
Lanser raketnog sistema PVO NASAMS koji Ukrajina već poseduje, a koga su joj do sada donirale Kanada, Litvanija, Norveška i SAD Norveški ministrar odbrane Bjorn Arild Gram izjavio je da njegova država šalje Ukrajini dodatne raketne sisteme PVO NASAMS (spominju se dva sistema što nije preterano precizna informacija) kao i besposadne letelice. Velika Britanija šalje dodatnu municiju za tenkove Čelendžer 2 i 70 različitih oklopnih vozila a Australija šalje 30 oklopnih vozila Bushmaster.
Imamo, zanimljivo. i donaciju Japana koji će obezbediti sistem za otkrivanje besposadnih letelica. Na društvenim mrežama je objavljen video drumskog transporta borbenih helikoptera Mi-24, brzo je utvrđeno da se radi o poljskim letelicama koje su donirane Ukrajini, a naknadno je zvanično saopšteno da je poslato 12 helikoptera (vrlo moguće da su svi u verziji Mi-24D).
Ukrajinski Su-24 naoružan krstarećim raketama Storm Shadow Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je Francuska donela odluku da Ukrajini isporuči rakete velikog dometa. List Le Monde preneo je informaciju da je reč o vazduhoplovnim krstarećim raketama SCALP-EG, a agencija Rojters je objavila da će biti predato 50 raketa ovog tipa, dok drugi mediji navode da je isporuka raketa već počela. SCALP-EG pripada istoj familiji raketa kao i britanska Storm Shadow kojima su ukrajinski borbeni avioni već naoružani.
Novi nemački paket vojne pomoći vredan 700 miliona evra obuhvata isporuku dva lansera raketnog sistema PVO Patriot, 25 tenkova Leopard 1A5, 40 borbenih vozila pešadije Marder 1A3, pet oklopnih vozila za izvlačenje Bergepanzer 2, 20 hiljada artiljerijskih granata kalibra 155 mm, 5 hiljada dimnih granata, izviđačke besposadne letelice (negde se navode BPL tipa ‘‘Luna‘‘), kao i sistemi za borbu protiv dronova.
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov saopštio je da je sa ministrima odbrane 11 zemalja članica NATO (Belgijom, Danskom, Holandijom, Kanadom, Luksemburgom, Norveškom, Poljskom, Portugalijom, Rumunijom, Švedskom i UK) potpisan memorandum o formiranju koalicije za obuku pripadnika RV Ukrajine na borbenim avionima F-16. Saopšteno je da bi obuka započela krajem leta (pominje se i kraj avgusta). Paralelno sa obukom pilota bila bi izvođena i obuka tehničkog sastava.
F-16 u Ukrajini najverovatnije tek sledeće godine Takođe se navodi da se ne isklјučuje da bi koalicija mogla da obezbedi i isporuku i obuku na drugim tipovima borbenih aviona. Ministar inistranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da bi prvi F-16 trebali da se pojave na nebu Ukrajine u prvom kvartalu 2024. godine što se slaže sa ocenama zvaničnika zapadnoevropskih zemalja da bi za obuku na ovom tipu aviona trebalo 6-8 meseci.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je pri kraju predaja naoružanja i vojne opreme privatne kompanije Vagner, koja je po svemu sudeći, barem u Rusiji, prestala sa radom. Kako se navodi, ruskoj armiji je predato oko 2.000 jedinica vojne tehnike među kojima su tenkovi (T-72, 80 i 90), oklopna vozila, raketna i klasična artiljerija (Grad, Uragan, Gvozdika, Akacija, Giancit, Tulipan), sistemi PVO (navodi se i Pancir). Osim toga predato je i 2.500 tona različite municije i oko 20.000 komada streljačkog naoružanja.
Ministar strateške industrije Ukrajine Aleksandar Kamišin izjavio je da je u Ukrajini započeta izgradnja pogona za proizvodnju turskih besposadnih letelica Bajraktar. Prethodno je, pre tri nedelje, generalni direktor kompanije Bajkar Haluk Bajraktar objavio da je njegova firma dobila sve dozvole i odobrenja države Turske kako bi se u Ukrajini po licenci proizvodile letelice Bajraktar i Akindži, kao i da bi fabrika počela sa radom 2025. godine.
The post [RAT U UKRAJINI] Slovenci donirali Ukrajini besposadne letelice, F-16 stiže tek naredne godine, započeta gradnja ukrajinskog pogona za proizvodnju Bajraktara appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.