[RAT U UKRAJINI] Ruske snage napustile Zmijsko ostrvo, napredovanje Rusa ka većim naseljenim mestima na istoku, nove donacije Bajraktara Ukrajini

Izvor: TangoSix.rs, 01.Jul.2022, 10:02

[RAT U UKRAJINI] Ruske snage napustile Zmijsko ostrvo, napredovanje Rusa ka većim naseljenim mestima na istoku, nove donacije Bajraktara Ukrajini

Prvu nedelju petog meseca rata u Ukrajini obeležila su dva značajna događaja. Na istočnom frontu ruske vojne jedinice su pre nekoliko dana zauzele grad Severodonjeck, dok je juče Ministarstvo odbrane Rusije (MORF) zvanično objavilo da se ruska vojska povukla sa Zmijskog ostrva, što je prethodno potvrdila i operativna komanda ‘‘Jug‘‘ ukrajinskih oružanih snaga.
Posle pada Severodonjecka, ionako već teška situacija za Ukrajince dodatno je pogoršana ulaskom ruskih snaga u susedni >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Lisičansk, a ukrajinskim snagama u tom području preti veliko opkoljavanje. Ruska strana tvrdi da kontroliše 30-50 posto Lisičanska, i da ukrajinska vojska još ima šanse da se povuče prema gradu Seversku. Istovremeno ukrajinski Generalštab priznao je da ruske trupe na istoku napreduju ka Slavjansku, kao i ka Bahmutu (Artjomovsku) i to iz pravca grada Svetlodarsk.
Zapadno viđenje stanja na istočnom frontu na dan 27. juna. Nakon nešto više od 4 meseca prisustva, ruska vojska napustila je Zmijsko ostrvo, što je ukrajinska strana proglasila za pobedu, dok je MORF izdalo saopštenje da je to ‘‘korak dobre volje‘‘ čime je, kako se navodi, Ujedinjenim nacijama pokazano da se Rusija ne meša u napore ove svetske organizacije da organizuje humanitarni koridor za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine.
MORF zatim tvrdi da ovaj potez prebacije loptu na ukrajinsku stranu koja sada neće moći da optužuje Rusiju za prehrambenu krizu, zbog potpune ruske kontrole severozapadnog dela Crnog mora. Kako se još navodi, sada je sve na Kijevu, koji još uvek od mina nije očistio svoju obalu, što uključuje i luke, što onemogućuje da se brodovima transportuju poljoprivredni proizvodi namenjeni izvozu.
Neke ranije ruske procene mogućih pretnji po Zmijsko ostrvo. Ako analiziramo dosadašnje borbe za Zmisjkog ostrvo možemo konstatovati da je do sada sa distance ali i iz bliske borbe bilo uspešnih ukrajinskih dejstava po ostrvu, ali da je tom prilikom bilo i velikih ukrajinskih gubitaka, kako što se tiče tehnike tako i ljudstva. Rusi, koji su takođe imali velike gubitke, ostvro su držali preko 4 meseca, Ukrajinci nisu uspeli da ga povrate pomorskim i vazdušnim desantnom.
Sada mediji navode da su, između ostalog, ruske snage napustile ostrvo zbog izloženosti dejstvu balističkih raketa Točka kao i artiljerijskih oruđa poput francuskih samohotki CAESAR i ukrajinskih Bogdan. Ostaje međutim pitanje zašto Ukrajina ranije nije ispoljila takvo delovanje jer je imala sredstava za tako nešto. U reagovanjima na rusko napuštanje ostrva, jedan od portparola ministarstva odbrane Ukrajine Natalija Gumenjuk izjavila je da je prerano da se razmišlja da Ukrajina oformi i na ostrvo pošalje svoj garnizon. Bliska budućnost pokazaće da li će se ukrajinska vojska vratiti na ovo ostrvo ili će ono ipak ostati ‘‘ničija zemlja‘‘.
Poljska samohodna haubica Krab u dejstvu, negde u Donbasu. Američki višecevni lanser raketa HIMARS ukrajinske vojske / Foto: Ministrarstvo odbrane Ukrajine Od interesantnih detalja sa ratišta širom Ukrajine možemo izdvojiti da Ukrajinci sada aktivno koriste nove sisteme naoružanja iz zapadnih donacija. Reč je o poljskim samohodnim haubicmaa Krab, nemačkim samohodnim haubicama PzH2000 kao i američkim višecevnim lanserima raketa HIMARS. Do sada je ukrajinska vojska primila na upotrebu 18 Krabova, 12 PzH2000 i 4 HIMARS-a, Nemačka je najavila isporuku još 6 PzH2000. SAD najavljuju isporuke ozbiljnijih sistema PVO, poput sistema srednjeg dometa tipa NASAMS.
Do sada su objavljeni verodostojni dokazi za bar 11 uništenih Bajraktara. Ipak najzanimljivija informacija u vezi isporuka naoružanja i vojne opreme Ukrajini stigla nam je od ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova koji je izjavio da je od početka rata ukrajinskoj vojsci isporučeno čak 50 turskih izviđačko-borbenih letelica TB2 Bajraktar. Procene su da je pre izbijanja sukoba u jedinicama Ratnog vazduhopoplovstva i Ratne mornarice Ukrajine bilo bar 20 ovih letelica, neke procene idu i do 30. Rusko Ministartsvo odbrane je do sada u svojim dnevnim izveštajima, od početka rata navelo da je oboreno čak 74 Bajraktara što je sasvim sigurno preterano, ali možda ipak i ne toliko jer se ispostavilo da je Ukrajina imala mnogo više Bajraktara nego što se mislilo. Do sada međutim imamo verodostojnih dolaza o samo 11-12 prizemljenih/oborenih TB2.
Još jedna isporuka Bajraktara uskoro će stići direktno od proizvođača Bajkar čije je rukovodstvo odlučilo da Ukrajini donira tri letelice za koje je prethodno u raznim državama, u kampanji ‘‘The People‘s Bayraktar‘‘ sakupljeno 20 miliona evra. Iz turske kompanije je saopšteno da ne žele da prihvate novac i da će letelice poslati besplatno kako bi se sakupljeni novac mogao iskoristiti za narod Ukrajine. Ovo je već drugi takav potez kompanije Baykar, početkom juna takođe nije prihvaćen novac sakupljen u Litvaniji za jednu letelicu (reč je o oko 6 miliona evra) i Bajraktar je Ukrajini takođe poklonjen.
The post [RAT U UKRAJINI] Ruske snage napustile Zmijsko ostrvo, napredovanje Rusa ka većim naseljenim mestima na istoku, nove donacije Bajraktara Ukrajini appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ODLAZAK RUSA SA ZMIJSKOG OSTRVA NEĆE OKONČATI MORSKU BLOKADU Institut za proučavanje rata: Moskva nastavlja ofanzivu i NIŽE USPEHE

Izvor: Kurir, 01.Jul.2022

Ruske snage povukle su se juče sa Zmijskog ostrva. Dok Ukrajinci odlazak Rusa slave kao pobedu, Moskva tvrdi da je reč gestu dobre volje jer su fokusirani na "oslobađanje Donbasa".

Nastavak na Kurir...

GDE ĆE SE RUSI ZAUSTAVITI? Putinove snage zauzimaju grad za gradom, nazire se pobeda u Donbasu, a sledeći ratni cilj im je - PAD LISIČANSKA

Izvor: Blic, 01.Jul.2022

Ratna situacija u Ukrajini ostaje haotična i neizvesna. Ali posle očiglednog napretka ruskih snaga poslednjih nedelja, donekle su vidljive konture pobede Rusije u bici za Donbas, ili bar za oblast Luganska.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.