[RAT U UKRAJINI] Rusija neće stati samo na do sada osvojenim oblastima, SAD procenjuju da je poginulo 15.000 ruskih vojnika, američki planovi za buduće RV Ukrajine, ruska PVO oborila svoje borbene avione

Izvor: TangoSix.rs, 22.Jul.2022, 14:28

[RAT U UKRAJINI] Rusija neće stati samo na do sada osvojenim oblastima, SAD procenjuju da je poginulo 15.000 ruskih vojnika, američki planovi za buduće RV Ukrajine, ruska PVO oborila svoje borbene avione

Na pragu smo šestog meseca rata u Ukrajini, sukoba čiji se kraj ne nazire. Na vidiku nema ni mogućnosti o početku pregovora koji bi mogli zaustaviti rat ili dovesti do toga da se uspostavi primirje. Ruska ofanziva odvija se uglavnom samo u Donjeckoj oblasti, napredovanja su neznatna, spora i teška i još uvek nema uslova za napade na najveće gradove, Slavjansk, Kramatorsk i Bahmut.
Od ostalih aktuelnosti vezano za sukob izdvojićemo jučerašnju izjavu direktora američke obaveštajne >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << agencije CIA Vilijama Bernsa da SAD procenjuu da je do sada poginulo oko 15.000 ruskih vojnika i da je ranjeno nijih oko 45.000. On je naveo da su ukrajinski gubici u ljudstvu približni, ali nešto manji. Istovremeno Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je za rusku televiziju RT da su se ciljevi ‘‘specijalne operacije‘‘ promenili i da se oni sada ne odnose samo na Lugansku, Donjecku, Hersonsku i Zaporožsku oblast, već i na neke druge delove Ukrajine.
SAD su do sada Ukrajini isporučile 12 od 20 planiranih artiljerijskih sistema HIMARS / Foto: Vojska SAD Ukrajinska strana tvrdi da isporuka savremnog zapadnog naoružanja, pre svega artiljerijskog oruđa – samohodnih i vučnih haubica, kao i samohodnih višecevnih lansera raketa od kojih dobar deo može da koristi navođene projektile, polako dovodi do preokreta na ratištima. Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov izjavio je da bi Ukrajini bilo potrebno 50 oruđa HIMARS i MLRS da zaustave napredovanje Rusa, a da bi 100 takvih sistema da se situacija na frontu preokrene i da ukrajinske snage krenu u kontraofanzivu. Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin izjavio je da su SAD predale Kijevu 12 od 20 planiranih sistema HIMARS i da je obuku prošlo 200 ukrajinskih vojnika. On je dodao i da je Ukrajina za ove sisteme dobila i rakete dometa 80 km.
Vazduhoplovne snage Ukrajine su i dalje aktivne, postoje sveže objavljeni snimci i fotografije njihovih borbenih dejstava, pretežno su to jurišnici Su-25 kao i helikopteri. Nezvanični ruski izvori navode da tako nešto ne treba da čudi i iznose svoje procene da je RV Ukrajine pre rata imalo 165-178 borbenih aviona Su-24, Su-25, Su-27 i MiG-29, uz još 23 trenažna i trenažno-borbena dvoseda, da je bilo još oko 67 konzerviranih borbenih aviona svih navedenih tipova , a navodi se i broj od oko 200 helikoptera. Ukrajinska strana saopštela je pre nekoliko dana da su jurišnici i bombarderi RV Ukrajine od početka rata izvšili 1.750 udara na ruske snage.
Povodom perspektive i budućnosti RV Ukrajine, oglasio se komandant RV SAD Čarls Braun koji je Rojtersu izjavio da SAD i saveznici razmatraju mogućnosti za obuku ukrajinskih pilota, kao deo dugoročnih napora da se izgradi novo ukrajinsko RV. Ovome treba dodati i da je američki Kongres pre nedelju dana odobrio finansiranje obuke ukrajinskih pilota u vrednosti od 100 miliona dolara, a u toj vesti spominje se i obuka na višenamenskim borbenim avionima F-16. Ranije su predstavnici i komandant RV Ukrajine izrazili želju da im se nabave američki borbeni avioni F-15 i F-16. Zvaničnik ministarstva odbrane SAD zaduženog za Ratno vazduholovstvo Frenk Kendal izjavio je da nije nemoguće da se Kijevu predaju i jutišni avioni A-10. Uz to, ukrajinske raketne jedinice PVO uskoro bi trebale da dobiju raketne sisteme NASAMS, spominju se dve baterije koje bi bile stacionirane oko Kijeva. Svaka beterija bi imala po 9 lansera sa po 6 raketa.
Russian war correspondent Yevgeny Poddubny published a video over night which he said shows Russian/LNR air defenses destroying a target over Alchevsk. It appears that Russian air defenses shot down its own Su-34 bomber. https://t.co/qTxccwJRua https://t.co/fVEvBoUy21 pic.twitter.com/RmBDCrRyJ3
— Rob Lee (@RALee85) July 18, 2022

Verodostojnih dokaza o obaranjima aviona i helikoptera nije bilo gotovo mesec dana. A onda se 18. jula pojavio snimak, a potom i snimci olupine oborenog ruskog taktičkog bombardera Su-34. Prema dostupnim informacijama avion je pao u rejonu mesta Alčevsk, Luganska oblast, a na društvenim mrežama se spekuliše i tvrdi da je aviona oborila ruska PVO što bi bio prvi slučaj prijateljska vatre. Na osnovu vidljive registracije RF-95890 zaključeno je da je reč o modernizovanom Su-34M evidencijskog broja 51 crveni čija posada se navodno uspešno katapultirla.

 
Još jedan mogući slučaj prihateljske vatre dogodio se već sutradan, iznad rejone Novokahove u Hersonskoj oblasti pogođen je još uvek neidentifikovani ruski borbeni avion, iako ruski nezvanični izvori navode da je u pitanju Su-35S i da je viđen jedan padobran nakon katapulitranja pilota. Ukrajinski izvori navode da je avion oborila ukrajinska PVO dok je njegov pilot pokušao da presretne i uništi jurišne avione RV Ukrajine.
The post [RAT U UKRAJINI] Rusija neće stati samo na do sada osvojenim oblastima, SAD procenjuju da je poginulo 15.000 ruskih vojnika, američki planovi za buduće RV Ukrajine, ruska PVO oborila svoje borbene avione appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.