[RAT U UKRAJINI] Rusija iznad Ukrajine izgubila leteći radarski sistem A-50, istovremeno oštećeno i leteće komandno mesto Il-22

Izvor: TangoSix.rs, 16.Jan.2024, 13:33

[RAT U UKRAJINI] Rusija iznad Ukrajine izgubila leteći radarski sistem A-50, istovremeno oštećeno i leteće komandno mesto Il-22

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) doživele su u nedelju 14. januara još jedno neprijatno iznenađenje iznad Ukrajine. U blizini Azovskog mora su skoro istovremeno pogođena, za VKS dva veoma važna i vredna aviona, leteći radarski sistem A-50 (zapadna oznaka ‘‘Mainstay‘‘) i leteće komandno mesto Il-22M-11 ‘‘Zebra‘‘ (zapadna oznaka ‘‘Coot-B‘‘).
Iako su u prvi mah ukrajinski mediji javili >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << da su oba aviona oborena, i to iznad Azovskog mora, naknadno su na društvenim mrežama objavljene fotografije oštećenog aviona Il-22 čija je posada očigledno uspela da sleti. Ukrajinci tvrde da je prvo bio pogođen Il-22 (navodi se evidencijski broj 75106), i to oko 21 časa po lokalnom vremenu, u rejonu mesta Strilkove koje se nalazi u Hersonskoj oblasti na obali Azovskog mora.
Oštećeni Il-22 sleteo je na aerodrom Anapa koji s enalazi na oko 230 km od rejona prijavljenog mesta pogotka Za A-50 se navodi da je pogođen oko 21:15 po lokalnom vremenu u rejonu mesta Kirilivka u Zaporoškoj oblasti, koje se, kao i rejon u kojoj je pogođen Il-22, takođe nalazi na obali Azovskog mora. Ukrajinski izvori prenose da je A-50 nakon pogotka nestao sa radara, da je posada prestala da komunicira sa posadama borbenih aviona taktičke avijacije. Postoje i tvrdnje da da je posada ruskog Su-30 videla kako se neidentifikovana letelica zapalila u vazduhu i srušila.
Na koliko-toliko relevantnim ruskim Telegram kanalima prvobitno je prenesena informacija da su oba pogođena aviona sletela, i da ima žrtava. Međutim, kako je vreme prolazilo postajalo je sve jasnije i postovi su sve više ukazivali da se avion A-50 ipak srušio a da je njegova posada poginula. Za posadu Il-22 se navodilo da je bilo povređenih.
Još jedna interesanan detalj ovog događaja je da su Ukrajinci objavili audio-snimak presretnutnog razgovora između pilota Il-22 i kontrolora leta na, kako se navodi, aerodromu Anapa, na obali Crnog mora, gde je oštećeni avion i sleteo. Autentičnost ovog snimka još nije potvrđena, na njemu se navodno može čuti da posada traži da se hitne službe aerodroma pripreme za prihvat oštećenog aviona.
Obaranje i oštećenje ruskih A-50 i Il-22 potvrdilo je ukrajinsko vojno rukovodstvo ali nije iznelo nikakve dodatne detalje ovog događaja. Sada se vode polemike kako su i čime pogođeni ovi avioni. Spekulacije da se možda radi o takozvanoj „prijateljskoj vatri“, odnosno da je letelice pogodila ruska PVO, ruski zvaničnici su demantovali.
Rejoni mesta u kojima su, prema ukrajinskim navodima, pogođeni ruski A-50 i Il-22 / Ilustracija: Google Earth Ako bismo pogledali  Google Earth i izmerili daljinu između najbliže linije fronta i prijavljenih rejona u kojima su avioni pogođeni, videli bismo da je ta razdaljina bila oko 140-160 km. To bi bilo na krajnjem dometu najsposobnijih sistema PVO sa kojim Ukrajina raspolaže, američkog Patriota i evropskog SAMP/T, međutim, naravno da nije realno da bi Ukrajinci postavili ove sisteme na liniju fronta. Kako se za ruski A-50 navodi da mu je domet radara oko 300 km prilikom otkrivanja ciljeva veličine taktičkog borbenog aviona, bilo je za očekivati da ovaj avion leti i na daljinama od bar 150 km unutar teritorije pod ruskom kontrolom.
Flota aviona za elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva je dragocena ne samo zbog dobijanja obaveštajnih podataka, već zato što je i malobrojna. Pre rata u Ukrajini VKS su raspolagale sa samo 12 Il-22M-11, jedan su krajem juna prošle godine oborili pripadnici paravojne organizacije ‘‘Vagner‘‘. Osim toga, 3. aprila 2022. godine je ukrajinska PVO najverovatnije oštetila još jedan avion ovog tipa čija posada je uspešno prizemljila letelicu.
Kada je u pitanju leteći radarski sistem A-50, u inventaru je bilo 15 aviona, od kojih 8 modernizovanih A-50U, a zapadne procene govore da je ukupno bilo operativno oko 10 primeraka.
The post [RAT U UKRAJINI] Rusija iznad Ukrajine izgubila leteći radarski sistem A-50, istovremeno oštećeno i leteće komandno mesto Il-22 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.