[RAT U UKRAJINI] Rusi unapredili vazduhoplovno-borbene operacije, SAD poslale snage za sajber ratovanje, Slovenci Ukrajini i dalje šalju vojnu pomoć

Izvor: TangoSix.rs, 28.Apr.2023, 09:38

[RAT U UKRAJINI] Rusi unapredili vazduhoplovno-borbene operacije, SAD poslale snage za sajber ratovanje, Slovenci Ukrajini i dalje šalju vojnu pomoć

Prva nedelja 15. meseca rata u Ukrajini i dalje protiče bez značajnijih promena na svim frontovima. U severnom delu ratišta preovladavaju artiljerijski dueli, u istočnom delu ruske snage i dalje sporo, ali stalno napreduju u gradu Bahmutu, u rejonima Avdejevke i Ugledara nema nikakvih pomeranja linija fronta, dok na jugu, u Hersonskoj oblasti ima sporadičnih borbi, Ukrajinci tvrde da su tamo prešli na levu obalu Dnjepra, Rusi to međutim demantuju.
Glavno obaveštajno odeljenje Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << odbrane Ukrajine objavilo je procenu trenutnih angažovanih ruskih snaga na teritoriji Ukrajine. Kako se navodi, reč je o 48 brigada, 122 puka i 315 formacija. Brojno stanje ljudstva tih snaga se procenjuje na oko 369 hiljada, a smatra se i da je na raspolaganju i oko 5.900 jedinica teškog naoružanja.
Navodni prvi pogodak artiljerijskog sistema PVO Gepard ukrajinske vojske ruskim besposadnim sistemom sa bojevom glavom tipa Lancet Interesantna informacija u vezi borbenih dejstava na frontu dolazi nam od šefa zajedničkog medija centra Odbrambenih snaga Ukrajine Tavrijskog pravca Oleksija Dmitraškovskog koji je izneo mišljenje da su Rusi donekle promenili taktiku kada su u pitanju napadi borbenim avionima, ali i besposadnim letelicama.
Dmitraškovskij je pri tom naveo da je neprijatelj povećao broj napada uz vazduha, i da je prešao na taktiku grupnih vazdušnih udara. Pri tom, kako je rekao, u jednom napadu dva aviona VKS Rusije odvlače pažnju ukrajinskoj protivvazduhoplovnoj odbrani, a treći izvršava udar. Osim toga, usled poboljšanja vremenskih uslova, ruske snage su udvostručile izviđanje besposadnim letelicama.
Osim toga, on je napomenuo da je po prvi put primećena promena u upotrebi dronova kamikaza od strane neprijatelja i naveo primer da su tokom jednog dana ruske snage prvo upotrebili letelice Šahid (Geranj) koje su međutim uspešno oborene, ali da su se posle Šahida pojavili Lanseti. Dmitraškovskij je objasnio da je dejstvo Šahida služilo tome da neprijatelj prvo identifikuje ukrajinske pozicije protivvazduhoplove odbrane.
Da li su SAD zvanično priznale učešće u ratu? / Foto: USAF Ono što je još zanimljivo istaći da je agencija Rojters prenela da je u ponedeljak 24. aprila general-major američke armije (U.S. Army) Vilijam Hartman izjavio da su američke nacionalne snage specijalizovane sa sajber ratovanje (CNMF – Cyber National Mission Force) poslale u Ukrajinu 43 specijaliste koji se u tamošnjem ratu bore protiv ruskih sajber napada.
Što se tiče daljih isporuka naoružanja Ukrajini, najzanimljviju informaciju u protekloj nedelji objavio je slovenački internet portal 24ur prenevši da je Slovenija u potpunoj tajnosti predala Ukrajini 20 lakih oklopnih transportera točkaša Valuk konfiguracije 6×6 iz sastava slovenačke vojske. Valuk predstavlja unapređenu varijantu austrijskog vozila Pandur kojе je licencno proizvođenо u Sloveniji. Ovo vozilo može da preveze do 10 naoružanih vojnika zajedno sa posadom, od naoružanja tu je turela sa mitraljezom M2 kalibra 12,7 mm i automatskim bacačem granata Heckler & Koch GMG kalibra 40 mm.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da su zemlje članice Severnoatlantskog saveza zavšrile obuku i naoružali 9 brigada oružanih snaga Ukrajine. On je dodao i da je Ukrajini isporučeno 98 procenata obećane pomoći, pomenuo je 230 tenkova, 1.550 oklopnih vozila, i veliku količnu municije. Dodatna pomoć u artiljeriji stiže iz Italije, izveštaji govore o tome da će Ukrajina iz ove države dobiti još 40 američkih samohodnih haubica M109L kalibra 155 mm.
The post [RAT U UKRAJINI] Rusi unapredili vazduhoplovno-borbene operacije, SAD poslale snage za sajber ratovanje, Slovenci Ukrajini i dalje šalju vojnu pomoć appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.