[RAT U UKRAJINI] Rusi postavljaju sisteme PVO na zgrade u Moskvi, Ukrajina možda dobija planirajuće bombe dometa 150 km

Izvor: TangoSix.rs, 20.Jan.2023, 11:02

[RAT U UKRAJINI] Rusi postavljaju sisteme PVO na zgrade u Moskvi, Ukrajina možda dobija planirajuće bombe dometa 150 km

Na pragu 12-tog meseca rusko-ukrajinskog rata najžešće borbe se i dalje vode u Donjeckoj oblasti, oko glavnog grada Donjecka, potom Bahmuta, Avdejevke, Marinike i Soledara koga su ruske snage definitivno zauzele pre nekoliko dana.
Ukrajinska strana navodi da Rusi koncentrišu velike snage u Zaporoškoj oblasti kako bi u skorijoj budućnosti izveli velika borbena dejstva, a ukrajinski obaveštajni podaci govore i da se u Rusiji sprema drugi krug mobilizacije. Istovremeno, u Belorusiji se >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << izvode belorusko-ruske vojne vežbe uz učešće avijacije, primećeni su i avioni MiG-31I sa vazduhoplovnim balističkim raketama Kinžal.
Deo olupine helikoptera Super Puma koji se 18. januara srušio u kijevsko predgrađe Brovari. Preključe se oko 8 časova i 20 minuta po lokalnom vremenu, u mestu Brovari koje je istočno predgrađe Kijeva, dogodila katastrofa helikoptera EC225LP Super Puma (evidencijkog broja ‘‘54 plavi‘‘) Državne službe za vanredne situacije Ukrajine koji se srušio na zgrade Nacionalne službe za vanredne situacije, kao i vrtić. U helikopteru je poginulo svih 9 osoba, među kojima i ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirskij, njegov zamenik i sekretar. Poginulo je i 9 ljudi na zemlji, od kojih troje dece, dok je 30 osoba, uključujući i 12 dece povređeno. Još uvek je rano govoriti o izroku pada, postoji mnogo nezvaničnih verzija i pretpostavki, a pojedini očevici su navodno videli i da je helikopter goreo još dok je bio u vazduhu.
Na jednoj od zgrada Ministarstva odbrane u Moskvi postavljen je artiljerijsko-raketni sistem PVO Pancir. Na ruskim društvenim mrežama sinoć su objavljene fotografije i video snimci na kojima se vidi kako se na pojedine zgrade u Moskvi, među kojima je i zdanje Ministarstva odbrane, postavljaju ili su već postavljeni artiljerijsko-raketni sistemi PVO Pancir. Osim toga, nešto ranije su se pojavile informacije da se na području Nacionalnog parka Losinji Ostrov (15-20 km od centra Moskve) nalaze raketni sistemi PVO velikog dometa S-400.
Nezaobilazna tema ovog rata je američka i evropska vojna pomoć Ukrajini, koju je sve teže pratiti jer postoji dosta informacija o najavama, slanju i pristizanju naoružanja i opreme, ali u mnogim slučajevima još uvek ne znamo šta je zaista dobijeno. Često se i ne navode rokovi isporuke (ili su najavljeni rokovi nerealni) pa se za dobar deo sredstava moraju sačekati potvrde u vidu fotografija ili video snimaka sa frontova.
U protekloj nedelji samo saznali da, od značajnije pomoći, Ujedinjeno Kraljevstvo Ukrajini šalje 14 tenkova Čelendžer 2, 30 samohodnih haubica AS90, 100 oklopnih vozila među kojima će se naći i borbena vozila pešadije Bulldog. Poljski premijer Mateuš Moravjecki je u intervjuu televiziji Blumberg izjavio da će Poljska poslati 14 tenkova Leopard 2 i da će EU nastojati da pošalje 75 do 100 tenkova tog tipa koji bi izmenili situaciju na bojnom polju.
Italijanske vlasti odobrile su isporuku baterije raketnog sistema PVO SAMP/T, Holandija bi nakon SAD i Nemačke, takođe mogla poslati bateriju raketnog sistema PVO Patriot. Švedski premijer Ulf Kristerson, objavio je juče da će njegova zemlja poslati samohodne haubice Archer, 50 borbenih vozila pešadije CV90 i protivoklopne sisteme NLAW. Francuska razmatra slanje tenkova Leclerc, što bi se najverovatnije dogodilo u slučaju da mnoge evropske države doniraju svoje tenkove Leopard 2. U Slovačkoj su primećeni samohodni protivavionski topovi M53/59 Praga 30 mm koji navodno treba da se isporuče Ukrajini.
Neke od taktičko-tehničkih karakteristika bombe GLSDB. Interesantno je da Švajcarska za sada ne dozvoljava pojedinim državama da šalju naoružanje u Ukrajinu. Tako, Španija i Italija do sada nisu poslale raketne sisteme PVO Aspide i Spada jer su oni deo švajcarskog sistema PVO Skyguardian koji uključuje i protivavionske topove kalibra 35 mm a koje je razvila švajcarska firma Oerlikon Contraves.
Sve se češće govori o tome da će SAD poslati malogabaritne bombe GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) dometa do 150 km koje se lansiraju iz samohodnih višecevnih lansera raketa sistema M142 HIMARS i M270 MLRS. SAD su juče objavile spisak nove vojne pomoći vredne 2,5 milijardi dolara, treba istaći 8 sistema PVO Avenger, dodatne rakete sistema PVO NASAMS, dodatne protivradarske rakete HARM, municija za artiljerijske sisteme HIMARS, 59 borbenih vozila pešadije Bradley sa 590 protivoklopnih raketa TOW, 90 oklopnih transportera Stryker, 53 vozila klase MRAP, 350 terenskih vozila HMMWV, 2000 protivoklopnih sistema.
Najava do sada najveće vojne pomoći očekuje se sa sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine koji će se održati danas u nemačkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, i na kome će, prema rečima portparola Pentagona generala Peta Rajdera, biti prisutni predstavnici oko 50 država.
The post [RAT U UKRAJINI] Rusi postavljaju sisteme PVO na zgrade u Moskvi, Ukrajina možda dobija planirajuće bombe dometa 150 km appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

"OVO SU PRIZORI APOKALIPSE" Nakon Soledara, ovo je NOVO ŽARIŠTE RATA: Stigli snimci još jednog uništenog grada u Ukrajini (VIDEO)

Izvor: Blic, 20.Jan.2023

Na društvenim mrežama se pojavio snimak iz istočnog ukrajinskog grada Marinke. Reč je o gradu u kojem se već dugo vode žestoke borbe između ukrajinske vojske i ruskih snaga kojoj pomažu separatisti iz Donjecka.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.