[RAT U UKRAJINI] Pad Bahmuta, Ukrajinci upali na teritoriju Rusije, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo najverovatnije ove godine dobija prve borbene avione F-16

Izvor: TangoSix.rs, 26.Maj.2023, 12:02

[RAT U UKRAJINI] Pad Bahmuta, Ukrajinci upali na teritoriju Rusije, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo najverovatnije ove godine dobija prve borbene avione F-16

Na samom kraju 15. meseca rata u Ukrajini došlo je do, nakon dužeg vremena, prvog značajnijeg događaja na liniji fronta. Grad Bahmut u Donjeckoj oblasti je najverovatnije pao u ruke ruskih snaga, iako Ukrajinci tvrde da još uvek drže jugozapadne delove grada i ne priznaju njegov pad. Direktor ruske paravojne kompanije ‘‘Vagner‘‘ Jevgenij Prigožin kao i ministarstvo odbrane Rusije, objavili su u subotu 20. maja da se grad nalazi pod njihovom kontrolom.
Rusi navode >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << da je borba za Bahmut zvanično trajala 224 dana, a nakon par dana od objavljivanja pobede, iz grada su počele da se povlače jedinice ‘‘Vagnera‘‘ koje će smeniti snage regularne ruske vojske. Prigožin je izjavio da je rok predaje grada ruskoj armiji 1. jun, u istom intervjuu je rekao da je njegova organizacija do sada u borbenim dejtvima u Ukrajini imala 20 hiljada poginulih, a naveo je i da je u bitki za Bahmut poginulo 50 hiljada ukrajinskih vojnika, dok se broj ranjenih prema njegovim rečima kreće od 50 do 70 hiljada.
Američko MRAP vozilo MaxxPro 1124 ukrajinskih oružanih snaga zarobljeno u ruskoj Belgorodskoj oblasti. U ponedeljeak 22. maja ukrajinske snage izvršile su upad u Grajvoronski rejon ruske Belgorodske oblasti zauzevši pri tom područija bar 3-4 naseljena mesta. Zvanični Kijev je demantovao da je njihova vojska ušla na teritoriju Rusije. Njihova verzija je da su u pitanju ruske opozicione proukrajinske grupe. Zabeleženo je da je u ovoj, kako su je Rusi nazvali, ‘‘propagandnoj akciji‘‘ korišćeno desetak vozila, uključujući tenkove i borbena vozila pešadije, ali uglavnom laka oklopna vozila.
Pre napada izvršena je artiljerijska priprema, a procene su da je učestvovala pešadijska jedinica ranga bataljona, uz podršku tenkovskog voda. U Belgorodskoj oblasti su vlasti privremeno uveli takozvani režim kontraterorističke akcije, borbe u toj ruskoj oblasti su trajale dva dana, ruske oružane snage su pri tom koristile artileriju i avijaciju. Ministarstvo odbrane Rusije je na kraju akcije saopštilo da je poginulo oko 70 ukrajinskih vojnika, a objavljene su fotografije na kojima se vidi nekoliko zarobljenih, oštećenih i uništenih ukrajinskih vozila.
Evropljani bi navodno na kraju Ukrajini mogli da obezbede 125 aviona F-16 / Foto: DCS Kao što se očekivalo, a i dugo najavljivalo, Ukrajina će najverovatnije ove godine dobiti američke višenamenske borbene avione F-16. Na zapadu je već formirana takozvana ‘‘fighter coalition‘‘ koju čine Ujedinjeno Kraljevstvo i Holandija. Ove dve države tvrde da mogu da prikupiti  125 aviona ovog tipa, za početak se spominje 45 primeraka iz Holandije i Danske, a letelice bi kasnije donirale Belgija i Norveška. Velika Britanija je ponudila obuku pilota, ali i modernizaciju aviona koja bi se obavila u Belgiji.
Kao preduslov za ovaj potez smatra se prošlonedeljno odobrenje američkog predsednika Džozefa Bajdena da obuka ukrajinskih pilota može da počne. Međutim, od ranije se zna, a to je još u januaru ove godine potvrio i objavio portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga pukovnik Jurij Ignjat, da su piloti već na obuci u SAD. Pojedini američki mediji su pisali o tome da su bar dva pilota koristila simulator kako bi se proverile njihove letačke sposobnosi.
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je da je u Poljskoj počela priprema ukrajinskih pilota za obuku na F-16, kao i da će ih Ukrajina uskoro dobiti. Sajt Politico piše da će ovi avioni najverovatnije biti isporučeni na jesen, a u izjavama za američke medije američki vojni zvaničnici su naveli da bi samo za osnovnu obuku na F-16 trebalo minimum 4 meseca (Kongres za američke pilote spominje 133 dana). Pri tom se pominje i da je za ozbiljniju borbenu upotrebu potrebno najmanje dve godine intenzivnog letenja. Osim toga, Ukrajina će morati znatno da unapredi stanje svoje infrastrukture koja trenutnu uopšte ne odgovara potrebama upotrebe američkog aviona.
Fotografija ukrajinskog Su-24MR sa krstarećim raketama Storm Shadow. Nezvanična ruska procena je da RV Ukrajine trenutno raspolaže sa oko 50-60 aktivnih borbenih aviona svih tipova i namena, dakle i bombardera Su-24, jurišnika Su-25, i lovaca MiG-29 i Su-27. Iz Slovačke i Poljske je primljeno najverovatnije 27 MiG-ova 29 od kojih dobar deo nije bio u letnom stanju. U medijima i na društvenim mrežama objavljena je prva fotografija ukrajinskog borbenog aviona naoružanog krstarećim raketama Storm Shadow, u pitanju je dorađeni Su-24MR, inače izvorno izviđački avion.
Šef Glavne obaveštajne uprave ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov izjavio je da će kontraofanziva Ukrajine početi u skorije vreme, kao i da ukrajinske oružane snage trenutno imaju minimum neophodne vojne tehnike za njen početak, ali da je za nastavak jedne takve operacije potrebno više naoružanja i municije.
Ukrajinci smatraju da se Rusi spremaju za ukrajinsku kontraofanzivu, između ostalog i gomilanjem svih vrsta raketa vazduh-zemlja i zemlja-zemlja. Procenjuje se da Rusija mesečno proizvodi preko 100 takvih raketa među kojima navode oko 35 krstarećih raketa H-101, 25 krstarećih raketa Kalibr, 5 balističkih raketa sistema Iskander, dve rakete Kinžal, 40 protivbrodskih raketa H-35 kao i manji broj raketa H-32.
Zamenik ministrar odbrane Poljske Marčin Očepa izjavio je da pronađena raketa kod grada Bidgošća nije namerno lansirana na teritoriju Poljske i da nije predstavljala opasnost. Očepa je za televiziju Polsat rekao da je to bio mamac za ukrajinsku PVO, ali da je usled nesipravnosti došlo do promene trajektorije leta i samouništenja. Na osnovu ostataka rakete koja se u aprilu srušila na poljsku teritoriju, utvrđeno je da je u pitanju sovjetska krstareća raketa H-55, ali u verziji bez bojeve glave koja služi za obmanjivanje sistema PVO.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da je rano ujutru 24. maja sa tri besposadna plovila koja su imala eksploziv, izvršen neuspešni napad na vojni brod ‘‘Ivan Hurs‘‘ Crnomorske flote koji se koristi na zadacima obezbeđenja sigurnosti gasovoda ‘‘Turski tok‘‘ i ‘‘Plavi tok‘‘ u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Turske. Kako se navodi, sva plovila su uništena vatrom sa broda 140 km severoistočno od moreuza Bosfor. Iako je MORF prikazao video na kome se vidi uništenje jednog plovila, na društvenim mrežama je juče objavljen video sa kamere koja se nalazila na jednom od čamaca koji je stigao do broda, ali se na snimku ne vidi da li je došlo do njegove eksplozije odnosno uspešnog dejstva.
Na ruskim Telegram kanalima pojavila se nezvanična informacija da su 4 vazduhoplova koja su 13. maja oborena iznad ruske Brjanske oblasti, kada je poginulo svih 11 članova posade, pogođena raketnim sistemom Patriot. Postoje snimci na kojima se vidi obaranje helikoptera Mi-8 i taktičkog bombardera Su-34, nezvanično je oboren još jedan Mi-8 (a oba su navodno Mi-8MTPR-1 za elektronsko ratovanje) kao i višenamenski borbeni avion Su-35S.
Ovome dodajmo i interesantnu infomaciju da je britanski analitički centar RUSI (Royal United Services Institution) objavio da oružane snage Ukrajine, pre svega usled ruskog elektronskog ometanja, gube mesečno oko 10 hiljada besposadnih letelica svih tipova i namena. Izneseni su i detalji da su navodno sistemi za protivelektronsku borbu razmešteni po celoj liniji fronta, na međusobnoj udaljenosti od svega desetak kilometara, na 6-7 km od samog fronta.
The post [RAT U UKRAJINI] Pad Bahmuta, Ukrajinci upali na teritoriju Rusije, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo najverovatnije ove godine dobija prve borbene avione F-16 appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Šokantan snimak, ovako izgleda "oslobođeni" Bahmut iz vazduha

Izvor: B92, 26.Maj.2023

Ruska režimska novinska agencija RIA objavila je video snimljen dronom u ukrajinskom gradu Bahmutu, kojeg odnedavno u potpunosti kontrolišu ruske snage..."Užasne, apokaliptične scene ruševina Bahmuta nakon 10 strašnih meseci ruskih napada, u kojima su korišćena neka od najbrutalnijih oružja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.