[RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Izvor: TangoSix.rs, 24.Feb.2024, 13:06

[RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Rat u Ukrajini ušao je u treću godinu trajanja.
Vazdušno-kosmičke snage Rusije doživele su ove nedelje još jedan težak udarac, izgubljen je još jedan, drugi po redu leteći radarski sistem A-50. Glavna obaveštajna uprava Ukrajine (GUR) je u svom saopštenju navela da je avion A-50U oboren u zajedničkoj akciji sa ukrajinskim vazduhoplovnim snagama i objavila mapu na kojoj se vidi gde je se avion nalazio >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << prilikom pada.
Na mapi se vidi i trajektorija leta A-50, prema njihovim navodima avion je oboren oko 18:44 po lokalnom vremenu, iznad Krasnodarskog kraja u blizini obale Azovskog mora. Mogu se uočiti i parametri leta, ruska letelica je bila na visini od 800 m, brzina je bila 845 km/h.
Navodna trajektorija leta ruskog A-50 i mesto pada letelice nakon pogotka / Grafika: Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine Na društvenim mrežama su objavljeni i video snimci obaranja na kome se vidi da je posada pre pogotka aviona ispaljivala mamce, pa se može zaključiti da je bila svesna da je u opasnosti. Može se takođe uočiti da je, pre nego što je avion pogođen, relativno blizu letelice eksplodirala još jedna raketa.
Za razliku od prvog obaranja ovog tipa aviona, drugi A-50 je pogođen mnogo dalje od ratišta, na oko 250 km od linije fronta. To je izazvalo pojavljivanje velikog broja spekulacija o tome kako je letelica oborena. Takva udaljenost od prve linije fronta ne odgovara poznatom dometu nijednog sistema PVO kojim raspolaže ukrajinska vojska, pri tom se misli na sisteme dugog dometa tipa S-300, SAMP/T i Patriot.
pic.twitter.com/UG4nK1rhlv
— Ukrainian Front (@front_ukrainian) February 23, 2024

Zbog toga nije nemoguće da je za ovo obaranje kriva ruska PVO, za koju se do sada pokazalo da najverovatnije ima veoma loš sistem raspoznavanja ‘‘svoj-tuđ‘‘ (IFF). Interesantne su i ostale teorije kako se sve odvijalo. Navodi se dejstvo ukrajinskih lovaca (čak se spominju i F-16), potom dorađeni ukrajinski sistemi PVO S-200 u verziji ‘‘Dubna‘‘, diverzija na ruskoj teritoriji ili teritoriji koju kontrolišu ruske snage. Tu su naravno i ukrajinske nezvanične tvrdnje da se opet dogodili zasedno dejstvo američkim sistemom Patriot.
Na frontovima u Ukrajini je po svemu sudeći trenutno inicijativa na strani ruskih snaga / Grafika: ISW Nakon dužeg vremenskog perioda je na nekom od ratišta došlo do veće promene. Grad Avdejevka, u Donjeckoj oblasti, je nakon 4 meseca intenzivnih borbi, pao u ruke ruskih oružanih snaga. Rusi tvrde da su zauzeli oko 72 kvadratna kilometara teritorije i to bez velikih gubitaka. S druge strane ukrajinski vojni vrh navodi da je u ovoj operaciji poginulo preko 47 hiljada ruskih vojnika.
Ono što je interesantno vezano za pad Avdejevke je da ukrajinski i zapadni mediji govore o tome da su se ukrajinske snage povukle, a ne da su je Rusi zauzeli. Pri tom se za novonastalu lošu situaciju na frontu optužuju i vlasti SAD koje kasne sa odlukama o slanju vojne pomoći. Činjenica je međutim da je prilikom zauzimanja Avdejevke Rusija obilato koristila borbene avione. U zvaničnim izveštajima se navodi da je dnevno bilo i po 450 avio-udara.
Za vreme završnih bitaka za grad Ukrajinci su prijavili da su za svega 3-4 dana oborili 7 ruskih aviona, 5 taktička bombardera Su-34 i dva višenamenska Su-35S. Na društvenim mrežama je objavljen snimak pada jednog od aviona, ruski nezvanični izvori navode da je to Su-35S čiji pilot se spasao katapultiranjem, kao i da je avion pao u rejonu mesta Djakovo u Luganskoj oblasti. Takođe je objavljena navodna fotografija pilota sa timom za borbeno traganje i spasavanje koji ga je evakuisao.
A Russian Su-34 bomber was shot down yesterday near the village of Dyakove, Luhansk region. pic.twitter.com/gCaiEntomF
— Ukrainian Front (@front_ukrainian) February 18, 2024

Dok ukrajinski mediji navode da je za obaranje zaslužna ukrajinska PVO (spominje se sistem Patriot) Rusi tvrde da je Su-35S bio žrtva ‘‘prijateljske vatre‘‘. Samo dva dana kasnije, ruski blogeri su objavili da je ruska PVO oborila i drugi Su-35S, da se avion srušio u Azovsko more, kao i da je pilot kapetan Fedor Grabovecki, iako se katapultirao, poginuo .
Kada je reč o taktičkim bombarderima Su-34, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Mikola Oleščuk je za dva aviona koja su navodno oborena 17. februara naveo da postoje dokazi u vidu presretnutih radio-komunikacija. Oleščuk je konkretno spomenuo da je to utvrđeno na osnovu međunarodnog satelitskog sistema traganja i spasavanja Cospas-Sarsat. Na mapi su se mogla videti četiri radio signala članova posada (dva aviona po dva pilota), kao i da se u tom trenutku na radio vezi moglo čuti da je pronađen jedan pilot.
Američka Nacionalna garda saopštila je da će tokom ove godine na borbenim avionima F-16 biti obučeno 12 ukrajinskih pilota. Obuka će biti završena između maja i avgusta (prvi su započeli proces oktobra 2023.) u 162. brigadi (vingu) Nacionalne garde Arizona. Ovoga leta se očekuje i isporuka prvih aviona (to će najverovatnije biti danski F-16), koji bi, kako se procenjuje, mogli početi da se koriste u borbenim dejstvima na jesen.
Iz Evrope stižu nove najave o vojnoj pomoći Ukrajini. Danska je najavila da će poslati svu artiljeriju sa kojom raspolaže njena vojska. Ova država je već poslala 19 francuskih samohodnih haubica Caesar, sada se govori o samohodnim haubicama ATMOS i višecevnim lanserima raketa PULS. Istovremeno, Francuska je najavila da će ove godine Ukrajina dobiti čak 78 samohodnih haubica Caesar.
Švedski raketni sistem PVO kratkog dometa RBS-70 u naoružanju ukrajinske vojske / Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine Novi švedski, 15-ti po redu paket vredan je 630 miliona evra i sadrži 25 borbenih vozila pešadije CV90, raketne sisteme PVO RBS-70, protivoklopne sisteme TOW i Carl-Gustav, artiljerijske granate kalibra 155 mm, minobacače sa municijom, medicinsku opremu, 10 desantno-jurišnih čamaca СВ90 (CombatBoat90 – Stridsbåt 90), 20 malih čamaca Gruppbåtar (G-båt).
Nemačka će donirati naoružanje i vojnu opremu u vrednosti od 1,13 milijardi evra. Ovoga puta tu je dodatnih 18 samohodnih haubica PzH2000 (rok isporuke 2026-27), još 18 samohodnih haubica RCH-155 (rok isporuke 2025-27), dodatna dva artiljerijska sistema PVO Skynex, 100 raketa za sistem PVO IRIS-T SLS, 120 hiljada artiljerijskih granata kalibra 122 mm. Napominje se da je ovo samo deo nemačke vojne pomoći za 2024. godinu u vrednosti od oko 7 milijardi evra.
Ponovo se pojavljuju spekulacije da je Iran Rusiji poslao raketne sisteme zemlja-zemlja. Na društvenim mrežama i u iranskim medijima se piše da je u pitanju oko 400 balističkih raketa kratkog i srednjeg dometa, među kojima su rakete sistema Fateh-110 dometa od 200 do 400 km (u zavisnosti od verzije) i Zolfaghar dometa 700 km. Zapadni mediji su još septembra 2022. godine preneli svoja saznanja o tome da su Iran i Rusija već potpisali ugovor o isporuci navedenih raketnih sistema. Do sada međutim nije registrovano da ih ruska vojske poseduje, niti da ih koristi.
The post [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.