[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

Izvor: TangoSix.rs, 20.Apr.2024, 00:47

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

Situacija na frontu za ukrajinske snage i u prethodnoj nedelji rata u Ukrajini je bila veoma nepovoljna što će najverovatnije potrajati još neko vreme. Najintenzivnije borbe se i dalje vode u Donjeckoj oblasti, istočno od grada Časov Jar, potom zapadno od Avdejevke i zapadno od Donjecka. Manje napretke Rusi su imali i u Zaporoškoj oblasti, oko Rabotina. U isto vreme, nastavljaju se ruski masovni raketni udari po ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi.
Vapaji ukrajinskog vojnog i državnog >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << vrha za zapadnom pomoći ne prestaju. Tako je u intervjuu nemačkim medijima prvi čovek Glavne uprave za obaveštajne poslove ministarstva odbrane Ukrajine Kirilo Budanov rekao da će Rusija zapčeti ofanzivu krajem maja ili početkom juna i da će za Ukrajinu bez vojne pomoći biti katastrofalno teško. Predsednik Volodomir Zelenski izjavio je da Rusija trenutno ima prednost u artiljerijskoj municiju u odnosu 10:1, u avijaciji 30:1, kao i da joj Iran mesečno isporučuje 300-350 dronova-kamikaza Šahid.
Ruske snage su i u ovoj nedelji napredovale zapadno i severno od Avdejevke / Foto: ISW Predstavnički dom američkog Kongresa podneo je pre dva dana predlog zakona o dodatnim izdvajanjima iz budžeta koji bi Ukrajini obezbedio pomoć od oko 60 milijardi dolara, navodno će se o toj meri glasati 20. aprila. Od navedene cifre 23,2 milijarde dolara predviđeno je za dopunu naoružanja i opreme iz inventara Ministarstva odbrane SAD, 13,8 milijardi za kupovinu oružja i municije od američkih proizvođača, a 11,3 milijarde dolara za kontinuiranu podršku SAD Ukrajini kroz tekuće američke vojne operacije u regionu.
Norveške internet novine Nettavisen izvestile su 11. aprila da su SAD odobrile Norveškoj da Ukrajini pošalje 22 višenamenska borbena aviona F-16. Od tog broja će, kako se navodi, najverovatnije 12 biti operativno dok će se presotalih 10 koristiti kao izvor rezervnih delova. Slanje F-16 ranije su potvrdili Holandija koja je za sada odobrila 24 aviona, Danska koja će poslati 19 primeraka, i Belgija koja još nije objavila broj aviona.
Prošle nedelje je na međunarodnom samitu održanom u Litvaniji poljski predsednik Andžej Duda razgovarao sa ukrajinskim predsednikom o mogućem slanju dodatnih raketa za sovjetske raketne sisteme PVO koji se nalaze u naoružanju PVO Ukrajine. Iako se spominju rakete za sisteme S-125 ‘‘Neva‘‘ koje je Ukrajina već ranije dobila od Poljske, nije nemoguće da u paketu budu i rakete za sisteme 9K33 Osa i 2K12 Kub, određen broj sistema poljske armije je takođe poslat u Ukrajinu.
Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus je 13. aprila potvrdio da će Nemačka Ukrajini poslati još jednu bateriju američkog raketnog sistema dugog dometa PVO tipa Patriot. Od početka rata, Nemačka je već donirala dve baterije ovog sistema sa 200 raketa, uz dodatna dva lansera i još jedan radar. Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je juče da bi zemlje NATO u skorije vreme mogle poslati 6 sistema Patriota (nije poznato međutim da li je u pitanju 6 baterija). Istovremeno direktor kompanije Diehl Defence Helmut Rauh objavio je informaciju da će Ukrajina u ovoj godini dobiti još nekoliko sistema PVO IRIS-T, i podsetio da već koristi tri baterije.
Fotografija koja pokazuje navodno uništena samohodna lansirna oruđa raketnih sistema PVO S-300 i S-400. Ukrajinci su u noći između 16. i 17. aprila izvršili raketni napad na vazduhoplovnu bazu Džankoj na Krimu. Prema nezvaničnim informacijama, napad je izvršen sa 12 raketa sistema MGM-140 ATACMS, moguće je da su upotrebljene i varijante dometa 300 km. Ukrajinci tvrde da su sa dve rakete pogodili raketni položaj sistema PVO i da je pri tom uništeno jedno samohodno lansirno oruđe raketnog sistema S-300, pet samohodnih lansirnih oruđa sistema S-400, kao i jedan radar.
Na aerodromu Džankoj inače bazira 39. gardijski helikopterski puk, 27. mešovite avijacijske divzije, sa dve jurišne eskadrile naoružane borbenim helikopterima Mi-24P, Mi-35M i Ka-52, kao i jedna transportna eskadrila sa transportnim višenamenskim helikopterima Mi-8. Ruski nezvanični izvori navode da nije bilo gubitaka u vazduhoplovnoj tehnici jer je bila izmeštena.
Ukrajinska TV Armija je pozivajući se na svoje izvore u Služba bezbednosti Ukrajine, prenela 16. aprila informaciju da su ukrajinske snage u ruskoj Brjanskoj oblasti sa sedam dronova-kamikaza uništile radarski sistem Nebo-U. Za ovaj radar Ukrajinci navode da ima domet od 700 km, i da je vredan 100 miliona dolara. Još uvek međutim nemamo dokaza u vidu fotografija ili video i satelitskih snimaka.
Пуск французских корректируемых авиабомб AASM-250 Hammer с истребителя Су-27 ВВС Украины pic.twitter.com/4dtunEaX4Z
— IanMatveev (@ian_matveev) April 12, 2024

U toku ove nedelje na društvenim mrežama objavljena su dva video snimka koja su nam bila interesantna. Prvi pokazuje da ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo sada upotrebljava donsono dejtsvuje francuskim vođenim raketiziranim avio-bombama AASM 250 i sa lovačkih aviona Su-27.
Работа БПЛА „Форпост-РУ“ корректируемой авиабомбой КАБ-20 в Харьковской области. pic.twitter.com/sU3Lt9z8ef
— Могильщик Z (@Operativnik22) April 15, 2024

Posle dužeg vremena imamo izveštaje o primeni ruskih izviđačko-borbenih bespsoadnih letelica Forpost-RU. Pre par dana objavljen je snimak uspešnog dejstva vođenom avio-bombom KAB-20 u Harkovskoj oblasti.
The post [RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć? appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.