[RAT U UKRAJINI] I dalje bez značajnijih pomeranja linija fronta; hoće li Ukrajinci dobiti američke rakete ATACMS i turske besposadne letelice Akindži; zanimljiv pokušaj Rusa da zaštite baze bombardera

Izvor: TangoSix.rs, 06.Okt.2023, 09:34

[RAT U UKRAJINI] I dalje bez značajnijih pomeranja linija fronta; hoće li Ukrajinci dobiti američke rakete ATACMS i turske besposadne letelice Akindži; zanimljiv pokušaj Rusa da zaštite baze bombardera

Rusko-ukrajinski rat traje već više od 19 meseci. Kontraofanziva ukrajinskih snaga, koja je pokrenuta pre nešto više od 4 meseca dala je za sada slabe rezultate na terenu. Prva linija ruske odbrane probijena je samo u Zaporoškoj oblasti, u rejonu mesta Rabotino, ali se od tada na tom pravcu nije daleko odmaklo.
Ukrajinci i dalje napadaju u zapadnim delovima Zaporoške oblasti, kao i u rejonu grada Bahmuta, Donjecka oblast. Rusi istovremeno preduzimaju ofanzivne akcije, takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << u Zaporožju, ali i oko Bahmuta, i u ostalim delovima Donjecke, kao i Luganske oblasti. I pored toga što se na frontu vode žestoke borbe, nema bitnih promena.
Teritorijalni dobici prema The New York Times. Američki dnevni list The New York Times izneo je podatak da je od početka ove godine ruska strana ipak imala večih teritorijalnih dobitaka od Ukrajinaca. Iznosi se informacija da su Rusi zauzeli preko 857 km2, Ukrajinci povratili samo 370. Smatra se međutim da jesen i zima neće zaustaviti, ali da će usporiti ukrajinska nastojanja da dalje napreduju.
Sveži satelitski snimak luke u Novorosijsku. Zbog efikasnih ukrajinskih kombinovanih udara po različitim ciljevima na poluostrvu Krim, među kojima su značajna uspešna dejstva po plovilima ruske Crnomorske flote u luci Sevastopolj, na osnovu svežih satelistkih snimaka vidljivo je da su Rusi brodove i podmornice premestili u istočne delove Krima, ali i kontinetalni deo Rusije. Tako je u krimsku luku Feodosija premešten veliki desantni brod, kao i veći broj malih raketnih čamaca i minolovaca, a u bazu u Novorosijsku, u ruskom Krasnodarskom kraju, prebazirane su dve raketne fregate, jedan patrolni brod i tri podmornice.
Ukrajina bi mogla da za artiljerijske raketne sisteme HIMARS i M270 uskoro dobije i rakete zemlja-zemlja MGM-140 ATACMS dometa do 300 km. Pentagon je na to spreman, čeka se odluka predsednika SAD Bajdena, a prethodne spekulacije su govorile da bi za početak bilo isporučeno 60 raketa u varijanti sa kasetnim punjenjem.

 

 
Ukrajinci između ostalog za istu namenu trenutno koriste rakete zemlja-vazduh sovjetskog sistema PVO S-200. Ove nedelje je na društvenim mrežama objavljen svež snimak lansiranja rakete koja je korišćena kao sistem zemlja-zemlja. Prema ruskim izvorima, paralelno sa tim, ruske snage na frontu sve više koriste vođene rakete 9М542 kalibra 300 mm, dometa 120 km artiljerijskog sistema zemlja-zemlja 9K515 Tornado-S.
U ruskoj vazduhoplovnoj bazi Englejs-2 na stajanci su nacrtane siluete bombardera Tu-95. U nastojanju da se obmanu izviđanja i analize situacije u svojim vazduhoplovnim bazama, Rusi su pribegli starom triku farbanja silueta aviona na stajankama što je možda funckionisalo pre nekoliko decenija, ali ne i danas kada je izviđačka oprema veoma unapređena. Tako su zapadni sateliti skoro zabeležili da su u vazduhoplovnoj bazi Engleljs-2 na stajanci nacrtane siluete strategijskih bombardera Tu-95 koji inače tamo baziraju. Ono što je još zanimljivo je da su na siluetama nacrtane i automobilske gume koje su zaista, kao vid zaštite od dronova, postavljene na ruske bomberdere Tu-95 i Tu-160.
Ukrajina već 4 godine koristi turske izviđačko-borbene besposadne letelice TB-2 Bajraktar. Uskoro bi mogla da dobije znatno moćniju BPL od istog proizvođača, generalni direktor kompanije Baykar Haluk Bajraktar izjavio je za Radio Slobodna Evropa da Turska razmatra isporuku besposadnih letelica Baykar Akindži. To bi značajno unapredilo mogućnosti urkajinskih oružanih snaga s obzirom da ova BPL može da nosi krstareće rakete dometa 150 i 275 km.
Portparol RV Ukrajine pukovnik Jurij Ignjat izjavio je pre nekoliko dana da u narednom periodu očekuje napade većeg broja dronova-kamikaza, ali i manje ruskih raketnih dejstava. Ignjat smatra da je proizvodnja raketa u Rusiji skupa, i da je daleko ekonomičnije dejstvovati dronovima-kamikazama, i to naravno iranskim tipa Shahed 131 i 136 koje se sklapaju ili proizvode u Rusiji pod oznakom Geranj. Prema ukrajinskim analizama ove letelice postaju sve složenije za otkrivanje i uništenje, navodno su sve tiše i preciznije. Iranci su u međuvremenu prikazali i varijantu drona-kamikaze Shahed 136 sa mlaznim motorom koja bi se možda uksoro mogla naći i iznad Ukrajine.
The post [RAT U UKRAJINI] I dalje bez značajnijih pomeranja linija fronta; hoće li Ukrajinci dobiti američke rakete ATACMS i turske besposadne letelice Akindži; zanimljiv pokušaj Rusa da zaštite baze bombardera appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.