[RAT U UKRAJINI] Da li je ruska PVO počela ozbiljnije da deluje?

Izvor: TangoSix.rs, 27.Okt.2023, 07:01

[RAT U UKRAJINI] Da li je ruska PVO počela ozbiljnije da deluje?

Ni tokom protekle nedelje na ratištima u Ukrajini nije bilo skoro nikakvih promena. U rejonu grada Avdejevka, Donjecka oblast, ruske snage su ostvarile ne toliko veliko napredovanje, dok su Ukrajinci imali manje uspehe na zapadu Zaporoške oblasti, kao i u rejonu grada Bahmut, Donjecka oblast.
Određena uspešna, ali ograničena ofanzivna dejstva Rusi su imali blizu grada Kupjansk u Harkovskoj, kao i u Luganskoj oblasti. Ukrajinske snage ponovo preduzimaju intenzivnija ofanzivna dejstva u >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Hersonskoj oblasti gde na istočnoj obali reke Dnjepar i dalje drže pozicije u nekoliko rejona.
Stanje na frontu u Donjeckoj oblasti / Ilustracija: ISW Ukrajinci se najverovatnije spremaju za ozbiljnije ruske napade koji bi mogli biti izvedeni tokom jeseni i zime a na šta je pre par dana ukazao ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. Istovremeno, znamo da ukrajinska strana ne namerava da u istom periodu zaustavi svoju kontraofanzivu. U Ukrajini vlada zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija ponovo pokrene masovne udare po ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi.
Nova američka vojna pomoć Ukrajini vredna je 150 miliona dolara. Juče je objavljeno da se u tom paketu nalaze rakete AIM-9M za sistem PVO, potom ‘‘municija‘‘ za sisteme PVO NASAMS, laki prenosni raketni sistemi PVO kratkog dometa Stinger, municija za raketne artiljerijske sisteme HIMARS, artiljerijske granate kalibra 105 i 155 mm, protivoklopne rakete TOW, protivoklopni sistemi Javelin, dva miliona komada streljačke municije malog kalibra, oprema za noćne operacije.
Pre dva dana ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izneo je interesantnu i gotovo neverovatnu tvrdnju da su ruske snage dobile raketne sisteme PVO kojima su u prethodnih pet dana oborile čak 24 ukrajinska aviona. Ovde naravno najverovatnije nije reč o sasvim novim sistemima PVO već moguće o novim sposobnostima takvih sistema.
Obaranje tako velikog broja aviona za kratko vreme je međutim malo verovatno, nemamo gotovo nijedan verodostojni dokaz za takve tvrdnje. Jedini gubitak koji su Ukrajinci potvrdili je obaranje desantno-jurišnog helikoptera Mi-24 kod Časov Jara, Donjecka oblast, koji se dogodio 20. oktobra. Tom prilikom je bar jedan član posade poginuo.
Agencija TASS tvrdi da je sistem S-400 korišćen uspešno na krajnjem dometu, i to uz pomoć letećeg radarskog sistema A-50. Ruska agencija TASS je samo par sati od Šojguovog saopštenja objavila da je ruska PVO prilikom pomenutih obaranja koristila raketne sisteme PVO S-400 dugog dometa i to u sadejstvu sa letećim radarskim sistemima A-50, što je navodno obezbedilo uspeh upotrebe raketnih sistema PVO protiv neprijateljskih aviona.
Od ranije je poznato da je takvo sadejstvo bilo moguće, ali su sada novi linkovi za prenos podataka omogućili da nišanski radar sistema S-400 od radara aviona A-50 mnogo brže dobije podatke o cilju koji bi omogućili da na krajnjem dometu sistema budu pogođeni ciljevi na malim visinama. Nije međutim poznato da li su ovom prilikom korišćene rakete 48N6 dometa 150-250 km ili 40N6 dometa do 400 km.
Pretpostavlja se da je moguće da su u pitanju rakete 40N6 jer se spominje krajnji domet sistema. U specifikacijama sistema se navodi da ovom raketom on može pogoditi cilj na daljini od 400 km, ali na visini od 9 km. TASS navodi tvrdnje svog neimenovanog izvora da su u ovoj situaciji ciljevi iznad Ukrajine pogađani na visinama od oko 1.000 m.
The post [RAT U UKRAJINI] Da li je ruska PVO počela ozbiljnije da deluje? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.