[RAT U UKRAJINI] Britanci smatraju da je Rusija u ratu izgubila polovinu svoje borbene efikasnosti, Ukrajina dobija rakete zemlja-zemlja dometa oko 500 km, obe strane koriste jedreće avio-bombe

Izvor: TangoSix.rs, 07.Jul.2023, 07:02

[RAT U UKRAJINI] Britanci smatraju da je Rusija u ratu izgubila polovinu svoje borbene efikasnosti, Ukrajina dobija rakete zemlja-zemlja dometa oko 500 km, obe strane koriste jedreće avio-bombe

U protekloj nedelji rata u Ukrajini, ukrajinske snage su u okviru kontraofanzive, na pet pravaca izvele nove akcije kojom prilikom je na nekim delovima fronta ponovo ostvaren minimalan i ne toliko značajan uspeh. Najveći napredak dogodio se na nekoliko kilometara jugozapadno od Bahmuta. Ukrajinska strana tvrdi da je zauzela veoma važne visinske tačke blizu mesta Klešćejevka, što je ruska strana demantovala.
Britanska obaveštajna služba ocenila je da je tokom ukrajinske kontraofanzive >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << ruska strana primenila uspešnu taktiku masovne upotrebe protitenkovskih mina, koje usporavaju nastupanje oklopnih vozila. To je, kako se navodi, omogućilo i dejstvo ruskih borbenih helikoptera, dronova-kamikaza i artiljerijske po ukrajinskim snagama. Britanci ipak napominju da ruske snage imaju dve glavne slabosti, a to su nedovoljna popunjenost jedinica ljudstvom i nedostatak artiljerijske municije.
Prvi čovek britanskih oružanih snaga smatra da je Rusija u Ukrajini izgubila oko 2.500 tenkova. Rusi na front u poslednje vreme šalju davno zastarele tipove tenkova, poput sovjetskog T-55 Prvih čovek britanskih oružanih snaga admiral ser Toni Radakin izjavio je da se ne slaže sa tim da ukrajinska kontraofanziva teče sporo i da strategija Kijeva koju je opisao kao ‘‘iznuri, razvuci i udari‘‘ postepeno razbija ruske odbrambene linije. Takođe je naveo da je ruska vojska izgubila polovinu svoje borbene efikasnosti, što uključuje i oko 2.500 tenkova. Ukrajina je, prema njegovim rečima, učinila da stanje na frontu bude više problematično za Rusiju nego za Ukrajinu, kao i da ukrajinske snage još uvek ispituju gde mogu dublje da probiju linije ruske odbrane.
Radakin je međutim takođe kazao i da je gustina ruskih minskih polja veća nego što je očekivano, kao i da ukrajinsku kontraofanzivu čini problematičnom nedostatak vazduhoplovne podrške kao i to što zapadni saveznici još uvek nisu isporučili svo obećano i najavljeno naoružanje i opremu. Britanski admiral je ocenio da je Rusija prošle godine ispalila oko 10 miliona artiljerijskih granata, a da je trenutno sposobna da godišnje proizvede samo milion. Takođe smatra da ne može da nadonkadi ni gubitke u tenkovima, jer na godišnjem nivou može da proizvede samo 200.
Ukrajinci su besposadnim letelicama ponovo napali ciljeve u dubini ruske teritorije. Kako su Rusi zvanično preneli, 4. maja je sa 5 letelica pokušan napad na objekte u Novoj Moskvi i Moskovskoj oblasti. Ministrarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su 4 letelice oborene sistemima PVO, jedna je prizemljena sredstvima za protivelektronska dejstva, pri tom nije bilo žrtvava niti materijalne štete. Na moskovskom aerodromu Vnukovo, koji je moguće bio jedna od meta napada, uvedeno je vanredno stanje, Letelice koje su trebale da slete u to vreme, morale su da kruže ili da budu usmerene na druge aerodrome.
Lansiranje rakete NSM protivbrodskog sistema NDR poljske mornarice. Poljski mediji preneli su da Ukrajina sa Poljskom pregovara o isporuci baterije ili diviziona obalnog protibrodskog raketnog sistema NDR iz sastava poljske ratne mornarice. Ovaj sistem koristi norveške rakete Kongsberg NSM mase 400 kg koje se mogu koristiti i za gađanje ciljeve na kopnu. Ukoliko Ukrajina dobije ove sisteme, to bi bilo veoma značajno jer, iako se navodi da je domet nešto preko 200 km, u zavisnosti od profila leta rakete, domet se kreće od 185 km na maloj visini leta do čak 555 km na velikoj visini.
Vođene bombe JDAM na ukrajinskom MiG-u 29.
 
U ovoj nedelji su na društvenim mrežama objavljene interesantne fotografije i video snimci jedrećih avio-bombi koje koriste obe strane. Imamo prvu jasnu fotografiju američke vođene bombe JDAM (verovatno GBU-38) koja je podvešena na lovački avion MiG-29 RV Ukrajine. Skoro istovremeno imamo i snimak na kome se vidi odbacivanje dve jedreće bombe sa ruskog taktičkog bombardera Su-34. Ova bombe nastale su doradom fugasnih avio-bombi FAB-500M62 sa modulom za navođenje UMPK (УМПК – Универсальны модуль планирования и коррекции).
Krstareće rakete Storm Shadow RV Ukrajine lansira sa taktičkih bombardera Su-24 Pre par dana objavljene su i fotografije krstareće rakete Storm Shadow u polju blizu grada Berdjansk, u delu Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom. Fotografije su interesantne jer pokazuju solidno očuvanu raketu za koju je teško reći da li je oborena ili se srušila usled kvara ili promašaja (što naravno može biti slučaj sa bilo kojim vazduhoplovnim ubojnim sredstvom). Nešto kasnije objavljeni su i snimci transporta odnosno prebacivanja ove rakete kombijem, a pojedini ruski blogeri su već analizirali šta se sve nalazi u njoj.
Navodno je osnova elektronske opreme rakete očuvana što je od velikog značaja za specijaliste koji će je proučavati. Među sistemima kojima će biti posvećena posebna pažnja su inercijalna navigaciona jedinica, GPS modul za korekciju i infracrveni senzor za korelaciju i navođenje u završnom delu putanje, kontroler za izbor cilja na osnovu IC odraza snimljenog infracrvenim senzorom što se vrši na udaljenosti od 15-20 km od ciljeva (u zavisnosti od veličine cilja i toplotnog odraza).
The post [RAT U UKRAJINI] Britanci smatraju da je Rusija u ratu izgubila polovinu svoje borbene efikasnosti, Ukrajina dobija rakete zemlja-zemlja dometa oko 500 km, obe strane koriste jedreće avio-bombe appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.