[RAT U UKRAJINI] Bitka za Zmijsko ostrvo, Ukrajina aktivno koristi donirano teško naoružanje, njeno ratno vazduhoplovstvo i dalje aktivno

Izvor: TangoSix.rs, 13.Maj.2022, 10:46

[RAT U UKRAJINI] Bitka za Zmijsko ostrvo, Ukrajina aktivno koristi donirano teško naoružanje, njeno ratno vazduhoplovstvo i dalje aktivno

Ni posle 78 dana rata u Ukrajini, još uvek nema naznaka kada bi ovaj sukob mogao biti prekinut, ne postoje čak ni ozbiljni diplomatski napori niti volja obe strane za pregovorima, što još više pogoršava ionako već ozbilnju situaciju. I pored toga što na zapadu postoje mišljenja da u Ukrajini trenutno vlada pat pozicija, na ratištima ipak nije sasvim statično.
Na frontovima je u protekle dve nedelje došlo do određenih promena, na severoistoku Ukrajine, u Harkovskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << oblasti, ukrajinska vojska potisnula je ruske snage pre svega na severu i istoku od Harkova. Sa druge strane ruska vojska zajedno sa oružanim snagama Donbasa, polako ali za sada sigurno napreduju u istočnim delovima zemlje.
Satelitski snimak aktivnosti oko Zmijskog ostrva tokom jučerašnjeg dana / Foto: MAXAR Najzanimljivi objavljeni materijal za medije o borbama u Ukrajini, vezan je za bitku oko Zmijskog ostrva koja je intenzivno vođena od 3. do 9. maja. Ukrajinci su prikazali čak 7 snimaka (deo je Tango Six preneo u prethodnom pregledu) koji pokazuju uništenje i oštećenje ruske tehnike na i oko ostrva, kao i dejstvo na infrastrukturu. Sav objavljeni video materijal predstavljaju snimke sa optoelektronskog sistema izviđačko-borbene bespilotne letelice TB2 Bajraktar kojom je u ovoj bici takođe izvršeno borbeno dejstvo.

Tako imamo snimke pogodaka sistema PVO ZU-23-2, Strela-10 i Tor, potom tri patrolna čamca Reptor projekta 03160, desantnog čamca Serna Projekta 11770 i helikoptera Mi-8. Osim toga objavljen je i video bombardovanja ostrva koje su izvele posade dva ukrajinska borbena aviona, prvo je navedeno da su bili u pitanju lovci Su-27, ali su kasnije su pomenuti bombarderi Su-24, pa i jurišnisi Su-25.

Borba oko ovog ostrva kulminirala je 7. maja, a na osnovu navoda ministarstava odbrane obe strane, nije lako stvoriti potpunu i jasnu sliku o tome šta se sve dešavalo, kakav je ishod bitke i ko ima kontrolu nad ostrvom. Nema sumnje da su ruske snage pretrpele velike gubitke u tehnici ali i ljudstvu. U ruskim medijima i društvenim mrežama može se naći informacija da je prilikom uništenja helikoptera Mi-8AMTŠ poginuo zamenik komandanta 487. samostalnog helikopterskog puka zadužen za vojno-politička pitanja.
Interesantno je šta je rusko Ministarstvo odbrane (MORF) saopštilo povom ove bitke za ostrvo koje može biti veoma važno u obezbeđivanju kontrole nad severozapadnim delom akvatorije Crnog mora. Iz MORF-a su naveli da je ukrajinska strana, uz direktnu pomoć savetnika iz SAD i UK planirala da izvede vazdušni i pomorski desant na Zmijsko ostrvo, da su ti pokušaji bili neuspešni i da je neprijatelj pretrpeo velike gubitke.
Rusi tvrde da su 7. i 8. maja u rejonu ostrva oborili tri ukrajinska bombardera Su-24, jedan lovac Su-27, tri transportna helikoptera Mi-8 sa desantnom i jedan desantno-jurišni helikopter Mi-24, potom 29 bespilotnih letelica od kojih čak 8 TB2 Bajraktar. Takođe je navedeno da su u noći između 7. i 8. maja uništena tri oklopna desantna čamca Kentavr projekta 58181 na kojima su se nalazili ukrajinski marinci.
Osim toga navodno je pogođena i korveta klase 1241, a verovatno se misli na brod koji nosi naziv Kuropjatnikov. MORF je naveo i da je na moru, prilikom iskrcavanja i pokušaja zauzimanja položaja na ostrvu, poginulo preko 50 ukrajinskih diverzanata i da je na obali ostrva ostalo 27 tela poginulih ukrajinskih vojnika. Prema onome što su obe strane prikazale i saopštile moglo bi se zaključiti da je u jednom trenutku ostrvo bilo ‘‘ničija zemlja‘‘, ali su već 9. maja oko ostrva primećena određena manja plovila za koje je utvrđeno da su ruski. Prema poslednjim informacijama ostrvo je u rukama ruske vojske.
Pukovnik Igor Bedzaj je navodno poginuo leteći u helikopteru Mi-14PS koga je oborio ruski lovac U ukrajinskim medijima je još tokom bitke objavljeno da je u borbi sa neprijateljem poginuo jedan od najboljih ukrajinskih pilota pukovnik Igor Bedzaj, bivši komandant 10. mornaričke avijacijske brigade. Iako nisu saopšteni detalji, na nekim ukrajinskim društvenim mrežama moglos e pročitati da je njegov helikopter Mi-14PS oboren raketom koja je lansirana sa ruskog lovca.
Raketni sistem Mistral postavljen na civilno terensko vozilo. Protivavionski top L/60 kalibra 40 mm u naoružanju ukrajinske vojske. U protekle dve nedelje na ratištima u Ukrajini primećeno je da ukrajinske oružane snage sada aktivno koriste teško naoružanje koje su donirale države članice NATO. Tako smo na video snimcima i fotografijama imali prilike da uočimo tenkove T-72M1 koje je poklonila Poljska, potom samohodne višecevne lansere raketa RM-70 i samohodne haubice DANA koje je poslala Češka, borbena vozila pešadije M113 koja su stigla iz Holandije, zatim američke haubice M777, raketne sisteme PVO Mistral koje je isporučila Norveška kao i švedske protivavionske topove Bofors L/60.
Jedna od raketa Brimstone koja nije doletela do cilja. Na raketi se mogu videti godine proizvodnje određenih komponenti, neke su proizvedene 2001. a neke 2004. godine.
Posebno interesantne su britanske vazduhoplovne višenamenske, a pre svega protivoklopne rakete Brimstone sa aktivnim radarskim samonavođenjem koje Ukrajina koristi kao kopneno sredstvo. Nakon što su objavljene fotografije raketa koje nisu imale uspešno dejstvo tj. pretežno nisu stigle do svojih ciljeva, pojavio se i prvi snimak lansiranja na kome se vidi da je lanser raketa postavljen na običan kamion koji se čini da je civilni.

Osim strategijskih bombardera Tu-95 i Tu-160 sa kojih se pretežno lansiraju krstareće rakete H-101, ruske Vazdušno-kosmičke snage odnosno avijacija Dalekog dometa koristi i srednje bombardere Tu-22M3. Pre par dana objavljen je snimak iz kabine na kome se najverovatnije vidi lansiranje krstarećih raketa tipa H-22.
U senci rata u Ukrajini, u Moskvi je 9. maja održana tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu. Još na probama parade moglo se videti da neće biti prikazano ništa spektakularno, a većina od 131 jedinice tehnike koja se mogla videti se koristi upravo u rusko-ukrajinskom ratu. Parada je održana bez naleta avijacije iako je vreme nad Moskvom bilo povoljno. Zvanično objašnjenje je pomalo neverovatno, a to je da su iznad aerodroma baziranja 77 aviona i helikoptera koji su trebali da prelete, vladali složeni meteorološki uslovi.
The post [RAT U UKRAJINI] Bitka za Zmijsko ostrvo, Ukrajina aktivno koristi donirano teško naoružanje, njeno ratno vazduhoplovstvo i dalje aktivno appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.