RASKOL U AMERICI?! Demokratski kongresmeni zabrinuti zbog slanja KASETNIH bombi Ukrajini

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jul.2023, 18:47

RASKOL U AMERICI?! Demokratski kongresmeni zabrinuti zbog slanja KASETNIH bombi Ukrajini

Radikalna odluka Bajdena već nailazi na otpor.

Američki demokratski senator Tim Kejn i kongresmenka Barbara Li izrazili su danas zabrinutost zbog odluke administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da pošalje kasetne bombe Ukrajini.

Kejn je rekao za Foks njuz da bi odluka SAD da pošalje kasetne bombe Ukrajini mogla da "inspiriše" >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << druge zemlje da zaobiđu međunarodnu konvenciju koja zabranjuje takvu vrstu municije.

Kejn je, međutim, istakao da je Bajdenova administracija verovatno uzela u obzir sve rizike koje ta odluka donosi, navodeći da Ukrajina neće koristiti kasetnu municiju protiv ruskih civila, preneo je Rojters.

Kejn je član Odbora Senata za oružane snage. Li je pozvala Bajdenovu administraciju da preispita slanje kasetnih bombi Ukrajini.

- Kasetne bombe nikada ne bi trebalo da se koriste - stakla je demokratska kongresmenka za Si-En-En (CNN).

Li je ocenila da SAD rizikuju da izgube svoje "moralno vođstvo" slanjem kasetnih bombi u Ukrajinu.

Predsednik Odbora Predstavničkog doma za spoljne poslove Majkl Mekol rekao je danas da ukrajinska kontraofanziva sporo napreduje i da bi kasetne bombe mogle da to promene.

Mekol je za CNN istakao da "ne vidi ništa loše" u slanju kasetnih bombi u Ukrajinu.

SAD su u petak saopštile da će snabdevati Ukrajinu široko zabranjenim kasetnim bombama kao deo novog paketa pomoći vrednog 800 miliona dolara čime je ukupna američka vojna pomoć Kijevu dostigla više od 40 milijardi dolara od početka ruske invazije.

Grupe za ljudska prava i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš doveli su u pitanje da li je ispravna odluka Vašingtona da isporuči Ukrajini kasetnu municiju.

Kasetnu municiju zabranjuje više od 100 zemalja. Rusija, Ukrajina i SAD nisu potpisale Konvenciju o kasetnoj municiji koja zabranjuje proizvodnju, skladištenje, upotrebu i prenos takve vrste oružja.

Kasetne bombe obično ispuštaju veliki broj manjih bombi koje mogu da neselektivno ubijaju na širokom području.

Neeksplodirane kasetne bombe predstavljaju opasnost decenijama nakon završetka sukoba.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.