Putinu vezane ruke? Jedan potez bi podelio Rusiju

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 15:47

Putinu vezane ruke? Jedan potez bi podelio Rusiju

Britansko ministarstvo odbrane sastavilo je novi dnevni izveštaj o situaciji na ukrajinskom frontu.

U njemu se navodi da bi moguće sankcionisanje ruskog generala Sergeja Surovikina zbog pobune Vagner grupe moglo da dovede do daljih podela unutar Rusije.

Kažu da Surovikin, vrhovni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i zamenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini, nije viđen u javnosti od pobune >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vagner grupe 23-24. juna ove godine.

"Iako poznat na Zapadu po svojoj brutalnoj reputaciji, Surovikin je jedan od najpoštovanijih visokih oficira u ruskoj vojsci; svaka zvanična sankcija protiv njega će verovatno izazvati podele", navodi se u saopštenju.

Oni tvrde da je sumnja u lojalnost visokih oficira pokazala kako je pobuna šefa Vagnera Jevgenija Prigožina pogoršala postojeće podele unutar ruskog sektora bezbednosti.

Ministarstvo dodaje da se izveštaji o hapšenju Surovikina ne mogu potvrditi, ali da Moskva svakako sumnja u njegovu dugogodišnju povezanost sa Vagnerom od službe u Siriji 2017. godine.

"U međuvremenu, zamenik ministra odbrane, general-potpukovnik Junus-bek Jevkurov, bio je odsutan sa televizijskog nastupa rukovodstva Ministarstva odbrane 3. jula 2023. godine", navodi se u saopštenju.

Sumnje u njegovu lojalnost su povezane sa snimljenim razgovorom koji je Jevkurov vodio sa Prigožinom tokom preuzimanja Rostova na Donu od Vagner grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.