Putinu prekipelo: Smenjen je

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 17:02

Putinu prekipelo: Smenjen je

Ruski blogeri izveštavaju da je admiral Viktor Sokolov, za koga se mislilo da je poginuo u ukrajinskom napadu u septembru 2023, smenjen.

Zloglasni ruski vojni dopisnici "Z-kanala" Ribar i Romanov Lajt objavili su na svojim kanalima na Telegramu tvrdnje da je admirala Viktora Sokolova na mestu komandanta moskovske Crnomorske flote (BSF) zamenio njegov načelnik štaba, viceadmiral Sergej Pinčuk.

Verovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da je Sokolov ubijen zajedno sa 34 druga mornarička oficira kada je tadašnji štab BSF-a u Sevastopolju, na Krimu, pogođen sa najmanje dve englesko-francuske krstareće rakete "storm šedou" 25. septembra prošle godine.

Njegova smrt je kasnije negirana, a ruski mediji su dva dana kasnije objavili video-snimke na kojima se očigledno vidi kako prisustvuje sastanku višeg odbora ruskog Ministarstva odbrane putem video-veze.

Sokolov je postavljen na tu funkciju u septembru 2022. kada je njegov prethodnik Igor Osipov otpušten nakon potonuća vodećeg broda BSF-a, raketne krstarice Moskva.

Čini se da je gubitak još jednog velikog pomorskog broda, velikog desantnog broda Cezar Kunikov, potopljenog od ukrajinskih bespilotnih dronova-brodova magura 14. februara, bilo previše.

Pod Sokolovljevom komandom stvari su se pogoršavale za BSF kako su gubici počeli da rastu.

Procenjeno je da se BSF sastojao od oko 80 ratnih brodova na početku invazije u punom obimu, uključujući velike ratne brodove, desantne brodove, podmornice, patrolne čamce i minolovce.

Od tada, Ukrajina je izvela najmanje 27 uspešnih napada na ruske mornaričke i druge brodove, što je, prema rečima portparola ukrajinske mornarice Dmitra Pletenčuka, rezultiralo uništenjem 25 i oštećenjem još 15 brodova.

Određeni broj onih koji su navedeni kao oštećeni verovatno se neće vratiti u upotrebu u bliskoj budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.