Putinov rat u Ukrajini je totalni neuspeh za Rusiju

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 19:32

"Putinov rat u Ukrajini je totalni neuspeh za Rusiju"

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je da je "Putinov rat u Ukrajini totalni neuspeh za Rusiju".

Ona je dodala da je jedino rešenje sukoba na Bliskom istoku da Izrael dobije taoce nazad, a da Hamas ne vlada Pojasom Gaze.

"To je Putinov neuspeh, jer Ukrajina je vratila polovinu teritorije koju je Rusija okupirala na početku agresije. Ruska vojska je zadobila teške udarce, izgubila je dve trećine tenkova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i trećinu flote u Crnom moru. Rusija je takođe ima 300.000 žrtava u ratu, to je pet puta više nego u Avganistanu. Zato plaća ekonomsku cenu, za svoju agresiju. Mora da plati štetu koju je izazvala Ukrajini", navela je Haris na panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Ona je rekla da će Amerika raditi da u Kongresu obezbedi ključno oruže Ukrajini za podršku, a neuspeh u usvajanju pomoći bi, kako je ocenila, "bio poklon Putinu".

"Zamislite šta bi bilo da su SAD okrenule leđa Ukrajini, našim saveznicima. Zamislite šta bi bilo da smo bili blagi prema Putinu, da ne kažem ohrabrili. Diktatori bi mislili da nema kazne, da mogu da idu dokle hoće, a to bi bila pretnja za celu Evropu. Da nismo uveli ozbiljne konsekvence po Rusiju, drugi bi bili ohrabreni da urade isto. Šta se desilo, Evropa zna, kada se Amerika izolovala od sveta? Dogodila se tiranija i fašizam, o tome nas uči mračna istorija. Onda se Amerika priključila saveznicima u borbi za slobodu i očuvanje kolektivne sigurnosti. U ovakvim nestabilnim vremenima, Amerika se ne može povući, već braniti demokratiju", istakla je Kamala Haris.

Kada je reč o sukobu na Bliskom istoku, Kamala Haris je rekla da Vašington radi na okončanju konflikta koji je Hamas započeo 7. oktobra smrtonosnim napadom na jug Izraela.

"Želimo da okončamo sukob tako što će Izrael biti bezbedan, taoci biti pušteni, a humanitarna kriza rešena. Hamas neće kontrolisati Gazu, a Palestinci će moći da uživaju u slobodi. Takođe, radimo da se odbranimo od agresije Irana i njenih 'proksija', da sprečimo regionalnu eskalaciju i promovišemo integraciju u tom regionu", istakla je Kamala Haris. Ona je rekla da je NATO najveći vojni savez koji je svet ikada video, zasnovan na "jednostavnoj premisi".

"Napad na jednu članicu je napad na sve. NATO je odvratio agresiju protiv svojih članica, a za dobrobit američkog naroda. Neki u mojoj zemlji su doveli pod upitnik našu posvećenost kolektivnoj odbrani NATO i pozvali na povlačenje američkih trupa iz Nemačka. Sada, zahvaljujući liderstvu SAD, Alijansa je jača, veća, ujedinjenija nego ikad i efikasnija nego pre.Ojačali smo istočni krak NATO sa još oružja, uključujući i protivvazdušnu odbranu, održali prisustvo brigada, kao i stalno prisustvo američke vojske u Poljskoj", poručila je Kamala i dodala da je NATO dobio jednu novu članicu, Finsku, a da će na samitu NATO-a u julu u Vašingtonu pozdraviti još jednu – Švedsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.