Putin razočaran

Izvor: B92, 09.Dec.2022, 17:46

Putin razočaran

Sukob u Ukrajini možda je trebalo da bude pokrenut pre, Rusija je računala da će postići dogovor u okviru Minskih sporazuma, rekao je predsednik Rusije.

Kako je Vladimir Putin rekao, izjava bivše nemačke kancelarke Angele Merkel o tome da su Minski sporazumi bili zaključeni samo da bi se Ukrajini dalo vreme da se pripremi za rat sa Rusijom za njega je bila neočekivana.

"Iskreno rečeno, to je za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mene bilo potpuno neočekivano. To je razočaravajuće. Otvoreno govoreći, nisam očekivao da ću to čuti od bivše savezne kancelarke. Uvek sam polazio od toga da je rukovodstvo Nemačke iskreno prema nama", rekao je Putin.

Kako je dodao, izjava Merkelove o Minskim sporazumima samo govori o tome da je "sve urađeno ispravno u pogledu pokretanja specijalne vojne operacije".

"Ispostavilo se da niko nije ni nameravao da realizuje Minske sporazume. Ukrajinsko rukovodstvo je preko bivšeg predsednika Petra Porošenka takođe to saopštilo – potpisao je, ali nije nameravao da realizuje. Ja sam se ipak nadao da će drugi učesnici u sporazumu biti iskreni prema nama. Ispostavlja se da su nas i oni obmanjivali i poenta je bila samo da se Ukrajina napumpa oružjem i da se pripremi za borbena dejstva. Očigledno smo se kasno orijentisali, iskreno rečeno. Možda je sve to trebalo pokrenuti i ranije", rekao je ruski lider.

Međutim, po njegovim rečima, Moskva se nadala da će se dogovoriti sa Ukrajinom u okviru Minskih sporazuma.

"Poverenje je skoro na nuli. Ali posle takvih izjava, naravno, nameće se pitanje poverenja. Kako da se dogovaramo? O čemu? I da li je moguće dogovarati se s nekim? Gde su garancije? Ali svejedno, na kraju ćemo morati da se dogovaramo. Mnogo puta sam govorio da smo spremni na te dogovore, otvoreni smo za to, ali to nas tera da se zamislimo – da se zamislimo s kim imamo posla", konstatovao je Putin.

Ranije je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu listu "Cajt" izjavila da su Minski sporazumi potpisani kako bi Ukrajina imala vremena da postane jača.

Dodala je da su svi shvatali da je konflikt zamrznut i da problem nije rešen.

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko u razgovoru sa ruskim prankerima priznao je da su Minski sporazumi zapravo bili potrebni da bi se dobilo na vremenu i da bi se ojačala ukrajinska vojska uz podršku NATO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.