Putin pokazao papire iz 2022. godine: Mi smo svoje ispunili, a Kijev...

Izvor: B92, 18.Jun.2023, 18:45

Putin pokazao papire iz 2022. godine: Mi smo svoje ispunili, a Kijev...

Ruski predsednik Putin je prvi put pokazao nacrte sporazuma o kojima su navodno pre više od godinu dana razgovarali ruski i ukrajinski izaslanici u Istanbulu.

On je to, navodno, uradio tokom sastanka sa grupom afričkih lidera u Sankt Peterburgu.

Moskva i Kijev su se dogovorili o opštim uslovima neutralnosti i bezbednosnih garancija za Ukrajinu tokom mirovnih pregovora u martu 2022. godine, ali je Kijev tada iznenada odbio dokumente koje je njegova delegacija već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpisala, rekao je u subotu ruski predsednik Vladimir Putin.

"To se zvalo Sporazum o trajnoj neutralnosti i bezbednosnim garancijama Ukrajine. Nikada se sa ukrajinskom stranom nismo dogovorili da će tekst biti poverljiv, ali ga nikada ranije nismo ni pokazali ni komentarisali", rekao je Putin i dodao da dokument uključuje 18. članaka koji se odnose na bezbednost Ukrajine.

Mirovni sporazum je navodno zasnovan na uslovu da Moskva povuče svoje trupe iz Kijeva. Pored toga, preciziran je i broj vojnika koji će biti stacionirani u drugim delovima Ukrajine, kao i količina minobacača, protivtenkovskog naoružanja i protivvazdušnih raketnih sistema.

Moskva je predložila da se broj vojnog osoblja ograniči na 85.000, a broj pripadnika Nacionalne garde na 15.000. Kijev je u međuvremenu predložio da njegove oružane snage imaju do 250.000 vojnika.

Moskva je predložila da se Ukrajini dozvoli da ima 342 tenka, 1.029 oklopnih vozila, 96 višecevnih raketnih bacača, 50 borbenih aviona i 52 aviona "podrška". Kijev je, pak, tražio 800 tenkova, 2.400 oklopnih vozila, 600 višecevnih raketnih bacača, 74 borbena aviona i 86 „potpornih” aviona.

Putin tvrdi da je Ukrajina odbila mirovni sporazum čim je Rusija udovoljila zahtevu i povukla trupe iz Kijeva.

"Nakon što smo povukli svoje trupe iz Kijeva – kao što smo obećali – vlasti u Kijevu su sve bacile na smetlište istorije. Gde su garancije da se od sporazuma neće odustati u budućnosti", rekao je Putin. Kijev još uvek nije potvrdio autentičnost dokumenta, kao ni bilo kakvu informaciju da su ti brojevi zaista pregovarani.

Prošle godine Ukrajina je odustala od svih razgovora o mogućoj neutralnosti i od tada je zvanično podnela zahtev za članstvo u NATO.

Putin takođe tvrdi da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao ukaz o zabrani bilo kakvih pregovora sa Rusijom, a Borisa Džonsona je navodno poslao NATO da ubedi Ukrajinu da odustane od mirovnih pregovora.

Afrička delegacija, u kojoj su bili lideri Južnoafričke Republike, Senegala, Zambije, Egipta, Ugande, Republike Kongo i Komorskih ostrva, doputovala je u Moskvu nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u petak u Kijevu. Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa predstavio je plan od deset tačaka za okončanje rata, pozivajući obe strane na deeskalaciju.

Zelenski je, u međuvremenu, ponovio stav Kijeva da pregovori mogu da počnu tek nakon što Moskva preda Krim, koji je glasao za priključenje Rusiji 2014., i još četiri ukrajinska regiona – Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje – koji su isto uradili na referendumu u septembru 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.