Putin napravio opasan zaokret?

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 09:02

Putin napravio opasan zaokret?

Ukrajinska kontraofanziva je ušla u novu fazu - barem tako tvrdi "Njujork tajms" u članku od 26. jula.

Vesti su opet pune imena ukrajinskih sela za koja ni većina Ukrajinaca nije čula pre ruske agresije, a koja su imala tu nesreću da se nađu na liniji fronta.

Na veliko iznenađenje Ukrajinaca, Rusi se uporno brane. Ono što je zaista važno jeste odgovor na pitanje da li ukrajinske snage mogu da nastave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napredovanje u kontraofanzivi ili će, kao i do sada, stati nakon osvajanja jednog ili dva sela.

Ukrajinci su prošle nedelje oslobodili selo Staromajorske. Selo Makarivka, koje se nalazi jedva kilometar severnije, Ukrajinci su oslobodili još početkom juna i od tada se nisu pomerili mesec i po dana.

"Potpuno oslobađanje svih okupiranih teritorija je malo verovatno. To neće promeniti ni dolazak 'abrams' tenkova, ni F-16, ni bilo kakvo novo oružje", piše hrvatski vojni analitičar Marko Galić za Index.

"Nekoliko velikih vojnih uspeha vratilo bi podršku Kijevu. I što je najvažnije, donelo vi Ukrajincima malo bolju poziciju u pregovorima, koji će se najverovatnije desiti jer ukrajinska armija očigledno nije sposobna da vodi velike ofanzivne operacije. Sada je potpuno jasno da je prodor ukrajinskih snaga do obale Azovskog mora, ili čak oslobađanje Krima, nemoguća misija", navodi on.

Druga opcija je rat koji će trajati godinama, možda čak i decenijama. U tom slučaju Ukrajina će i dalje zavisiti od pomoći saveznika čija javnost sve više gubi interesovanje za ukrajinski rat.

Od toga koliko će sela ukrajinska vojska osloboditi, za svet je trenutno mnogo važnija mogućnost da Ukrajina nastavi da izvozi poljoprivredne proizvode.

Vladimir Putin je odlučio da prekine izvoz ukrajinske hrane kako bi pojačao pritisak na Kijev da pristane na pregovore. Pritom je ignorisao činjenicu da je najveći uvoznik ukrajinske hrane Kina.

Peking je već počeo da pritiska Moskvu da obnovi sporazum, ali Putin još ne popušta. Čeka da cene žitarica, uljarica i kukuruza počnu da rastu. Nervoza će rasti istom brzinom ne samo u Pekingu, već i globalno. Tako da će pritisak na Moskvu, ali i na Kijev, porasti.

Nakon napuštanja sporazuma i višednevnih raketnih napada na ukrajinske luke preko kojih se izvozila hrana, rusko Ministarstvo odbrane otišlo je korak dalje – objavilo je blokadu ukrajinske obale i inspekciju svih brodova.

To će biti prilično složen i opasan zadatak, jer ruska mornarica nije sama u Crnom moru. Tu su i mornarice čak tri članice NATO alijanse - Turske, Bugarske i Rumunije.

Ankara je u jednom trenutku čak najavila da će organizovati konvoje koje će štititi njeni ratni brodovi. To nije čudno. jer je Turska treći najveći uvoznik ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Bolje razmislivši, Turci su odustali od te namere.

Međutim, NATO će povećati patrolne letove vazduhoplovnih snaga i raspoređivanje dronova u Crnom moru i oko njega, upozoravajući da su ruske pretnje civilnim brodovima i napadi na ukrajinske luke "stvorili nove rizike za eskalaciju".

"Akcije Rusije predstavljaju značajne rizike za stabilnost crnomorskog regiona, koji je od strateškog značaja za NATO. Ostajemo spremni da branimo svaki pedalj savezničke teritorije od bilo kakve agresije", rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Američki Stejt department u ponedeljak je upozorio Vašington da Moskva može da sprovede operaciju "lažne zastave" protiv civilnog broda u Crnom moru sa namerom da za to okrivi Ukrajinu.

"Ako pogledate nivoe nasilja koji se dešavaju u Crnom moru i neke od ruskih izjava , možete videti da je sigurno došlo do promene namere od strane Rusa. Rusija pokazuje nivo rizika oko Crnog mora koji nismo videli da je pokazala ranije", rekao je zapadni zvaničnik za "Fajnenšel tajms".

Vreme će pokazati koliko će temeljno ruska mornarica sprovesti blokadu i da li će se usuditi da zaustave sve trgovačke brodove, bez obzira pod kojom zastavom plove, piše Index.

Ukrajinska mornarica bi takođe mogla da otežava život ruskim posadama.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da su tri ukrajinska bespilotna čamca pokušala da napadnu ruske patrolne brodove u Crnom moru.

Navedeno je da su Oružane snage Ukrajine bezuspešno pokušale da sa tri bespilotna čamca napadnu patrolne brodove "Sergej Kotov" i "Vasilij Bikov" iz Crnomorske flote, koji su izvršavali zadatke kontrole plovidbe.

Ruski ratni brod Ivan Hurs napadnut je ranije 24. maja ove godine dok se nalazio 140 kilometara severoistočno od severnog ulaza u Bosfor. Napala su ga tri borbena plovila bez posade (UBV) kojima su Ukrajinci daljinski upravljali. Od ukrajinskih teritorijalnih voda do mesta napada ima više od 300 kilometara. Isti BBP-i napadaju i matičnu luku Crnomorske flote, Sevastopolj. A od ukrajinske obale je udaljen najmanje 300 kilometara.

Tokom napada na Ivan Hurs, jedan BBP je uspeo da probije odbranu broda i da se zaleti u njega. Međutim, zbog veoma male bojeve glave nije nanela značajnija oštećenja. Međutim, ako se ruski brodovi još više približe ukrajinskoj obali, BBP neće morati da nose toliko goriva i ostaće više prostora za veće bojeve glave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.