Putin: Greška za greškom i – haos

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 17:06

Putin: "Greška za greškom i – haos"

Problemi na globalnom tržištu hrane i energenata nisu se pojavili juče i zbog situacije u Ukrajini.

Pojavili su se u vreme pandemije virusa korona kada je Zapad podržavao svoje stanovništvo štampanjem novca, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici drugog samita Rusija-Afrika.

"Poteškoće na prehrambenom i energetskom svetskom tržištu nisu nastale juče i nisu nastale zbog situacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Ukrajinom. One su počele da se pojavljuju tokom borbe protiv pandemije virusa korona kada su mnoge zemlje, uključujući industrijalizovane zemlje, koje su zatvarale preduzeća iz sanitarnih razloga, bile prinuđene da na odgovarajući način podržavaju svoje stanovništvo i svoju proizvodnju u različitim sferama industrije. Na koji način? Pomoću emisije novca", rekao je Putin.

On je istakao da je u vreme pandemije Amerika štampala ogromnu količinu novca – to je radila i EU, doduše manje nego SAD, prenosi Sputnjik.

"U SAD su štampali novac i počeli da ga koriste za kupovinu hrane na svetskom tržištu i cene su odmah skočile. To je bilo povezano sa kratkovidom politikom u oblasti energetike kada su, bez osnova da računaju na efikasnost alternativnih vrsta energije, počeli da zanemaruju ugljovodonike, nisu ulagali u razvoj ugljovodonične energetike", rekao je Putin.

Kako je dodao, sve je to dovelo do povećanja cene energetskih resursa, što se na kraju odrazilo na cenu đubriva.

"To je jedna greška za drugom, to su fundamentalne stvari koje su okrenule naglavačke situaciju na tržištima i hrane i mineralnog đubriva i energetike. Eto gde je uzrok rasta cena", konstatovao je Putin.

On je primetio da današnji događaji u Ukrajini "u izvesnoj meri stimulišu te procese", ali da to nije osnovni uzrok.

"Osnovni uzrok je u fundamentalnim greškama industrijalizovanih zemalja u finansijskoj i energetskoj politici. Tu je uzrok poskupljenja hrane“, istakao je ruski predsednik.

Rusija je afričkim zemljama otpisala dugove u ukupnom iznosu od 23 milijarde dolara, izjavio je danas predsednik te zemlje Vladimir Putin.

On je u svom govoru na rusko - afričkom samitu u Sankt Peterburgu naglasio da će Moskva izdvojiti više od 90 miliona dolara za razvoj Afrike, prenosi Komersant.

Afrički kontinent postaje novi centar moći i svi će morati da uzmu u obzir tu objektivnu realnost, istakao je predsednik Rusije.

Dan ranije, 27. jula, na forumu je objavljeno da je Rusija Somaliji otpisala više od 684 miliona dolara državnog duga, što je saopštio potpredsednik vlade Somalije Salah Ahmed Džama.

Drugi rusko-afrički samit, uz ekonomski i humanitarni forum, održava se u Sankt Peterburgu 27. i 28. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.