Putin: Akcioni plan za istočnu Ukrajinu

Izvor: VOA, 03.Sep.2014, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Akcioni plan za istočnu Ukrajinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio je „akcioni plan“ za uspostavljanje mirna u istočnoj Ukrajini, u svijetlu oprečnih izvještaja o tome da li je postignut dogov o prekidu vatre između snaga ukrajinske vlade i proruskih pobunjenika.

Putin je tokom posjete Mongoliji rekao da bi i ukrajinska vojska i pobunjenici trebalo da prekinu “aktivne ofanzivne operacije” u Donjecku i Lugansku, gdje su u toku žestoki sukobi, te da bi vladine snage trebalo da se povuku >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << na bezbjednu udaljenost, koja bi onemogućila artiljerijske i druge udare na nastanjena područja

Ruski lider takođe se založio za “punu i objektivnu međunarodnu kontrolu” poštovanja primirja, zabranu upotrebe vojne avijacije protiv civilnih područja, bezuslovnu razmjenu zarobljenika, otvaranje humanitarnih koridora za prolazak izbjeglica i prebacivanje pomoći, te mogućnost slanja timova koji bi poporavili pričinjenu infrastrukturnu štetu.

Iz kabineta ukrajinskog predsjednika Petra Porošena prethodno je saopšteno da su Porošenko i Putin postigli su dogovor o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini. Međutim, kasnije je izdato revidirano saopštene u kojem se navodi se da je postignuto obostrano razumjevanje u pogledu koraka koji će doprinijeti uspostavljanju mira.

Prema navodima ruske državne novinske agencije, RIA Novosti, portparol ministarstva odbrane samoproklamovanje Narodne republike Donjeck, Vladislav Brig, rekao je da ne može biti primirja dok su snage ukrajinske vlade raspoređene u Donbasu – dijelu istočne Ukrajine koji obuhvata regione Donjeck i Lugansk. Američki predsjednik Barak Obama rekao je danas da je prerano komentarisati izvještaje o prekidu vatre.

U odvojenom saopštenju Kremlja poručuno se da Putin i Porošenko nisu postigli saglasnost o prekidu vatre u Ukrajini, uz napomenu da Rusija nije umiješana u sukob. Takođe se navodi da su predsjednici razgovarali o načinima za prevazilaženje sukoba.

Portparol ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, prethodno je rekao da su Putin i Porošenko razmijenili mišenja o načinima da se zaustavi krvoproliće u jugoistočnoj Ukrajini. Peskov je dodao da su dvojica predsjednika uglavnom bila saglasna u pogledu načina za izlazak iz krize.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Vladimir Putin

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.