Izvor: RTS, 28.Maj.2022, 06:13

Prvi ruski teretnjak uplovio u luku u Marijupolju, Kijevu isporučene protivbrodske rakete i samohodne haubice

Devedeset četvrti dan rata u Ukrajini. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je grad Liman u severnom delu Donjecke oblasti pod kontrolom ruskih snaga. Sa druge strane, savetnik predsednika Ukrajine i član pregovaračkog tima Mihail Podoljak poručio je da se ne može verovati ni u kakav dogovor sa Rusijom i da invazija može da bude zaustavljena samo silom. Prvi put otkako je Rusija zauzela Mariupolj u luku tog grada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je uplovio jedan teretni brod. Ukrajina je počela da dobija protivbrodske rakete "harpun" iz Danske i samohodne haubice iz SAD.
Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj kaže da je taj istočni region skoro potpuno pod ruskom kontrolom i da će ukrajinske snage biti prinuđene da se povuku iz poslednjeg mesta otpora, kako bi izbegle da budu zarobljene.
Ukrajinska vojska se povukla iz delova Donbasa, a Kijev od saveznika traži napredne raketne bacače.
Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da u tu zemlju stiže još teškog naoružanja.
Predsednik Volodimir Zelenski krivi Brisel jer odugovlači sa novim sankcijama Rusiji, ali je priznao da je razgovor sa Putinom jedini način da se rat okonča.
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.
Putin je naglasio da je spreman da omogući izvoz žitarica iz Ukrajine.  
Generalni direktor kompanije "GTS Operator Ukrajine", Sergej Makogon, zatražio je od nemačke vlade da isključi gasovod Severni tok 1 i umesto toga predložio snabdevanje gasom preko ukrajinskog sistema za prenos gasa.
U okviru predstojećeg šestog paketa, EU razmatra mogućnost uvođenja embarga na rusku naftu. Neke zemlje EU, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje iz straha od negativnog uticaja ovog koraka na njenu ekonomiju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Vojska Ukrajine povukla se iz delova Donbasa; Kijev traži još oružja; Putin izrazio spremnost da omogući izvoz žitarica iz Ukrajine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2022

Devedeset četvrti dan rata u Ukrajini. Ruske snage preuzele kontrolu nad Hersonskom oblasti i delom Zaporoške oblasti. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba saopštio je nakon telefonskog razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da u Ukrajinu stiže još teškog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.