Prva raketa „Sojuz-5“ će biti lansirana 2023. godine

Izvor: Vostok.rs, 06.Sep.2020, 19:51

Prva raketa „Sojuz-5“ će biti lansirana 2023. godine

Prva raketa „Sojuz-5“ će biti lansirana 2023. godine, a sredinom sledeće godine će početi njena proizvodnja, saopštio je generalni direktor Raketno-kosmičkog centra „Progres“, Dmitrij Baranov.
Proizvodnja nove ruske rakete srednje klase „Sojuz-5“ („Irtiš“), koja predstavlja zamenu za ukrajinsku raketu „Zenit“, počela 2016. godine. Za prvi stepen rakete planirano je da koriste motori RD-171MV, koji su modernizovani motori rakete „Zenit“. Na drugom stepenu će biti korišćeni motori RD-0124MS, modernizovani motori trećeg stepena rakete „Sojuz-2.16“, umesto ukrajinskog motora RD-120, koji je korišćen za „Zenit“. „Trenutno se prave modeli. Početkom sledeće godine ćemo dobiti nove aluminijumske legure, od kojih ćemo praviti manji broj uzoraka za ispitivanje. Mislim, da ćemo sredinom sledeće godine početi da pravimo konstrukcije za prvu raketu“, rekao je Baranov. „Roskosmos“ je u julu 2018. godine potpisao državni ugovor sa Raketno-kosmičkim centrom (RKC) „Energija“, koji je glavni projektant rakete „Sojuz 5“. Ugovor je potpisan na 61,2 milijardi rubalja za proizvodnju i ispitivanje rakete. Raketu će proizvoditi RKC „Progres“. Planirano je da se u periodu 2023-2025. godine sa kosmodroma Bajkonur u okviru probnih letova „Sojuz-5“ lansira četiri puta.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.