Prva faza ukrajinske kontraofanzive je propala — austrijski vojni ekspert

Izvor: Vostok.rs, 03.Jul.2023, 23:32

Prva faza ukrajinske kontraofanzive je propala — austrijski vojni ekspert

 
Prva faza ukrajinske kontraofanzive bila je promašaj, što je izazvalo naknadnu promenu taktike, izjavio je austrijski pukovnik i vojni analitičar Markus Rajzner u razgovoru za nemački televizijski kanal N-TV u ponedeljak.
„S moje tačke gledišta, prva faza ukrajinske ofanzive je propala. Pokušavali su masovno napredovanje, oduzimajući stranicu iz priručnika američke vojske. To je u suštini ono što je Rusija uradila na početku rata – gurala dalje sa tenkovskim kolonama koje su brzo napredovale. Tada su Ukrajinci shvatili da su Rusi suviše dobro pripremljeni za takav prodor i našli su se bez neophodne podrške za masovni napad“, izjavio je Rajzner. Zatim je ukrajinska vojska promenila taktiku, izjavio je on. „Pokušavaju da napreduju u malim jurišnim grupama. Ova taktika je veoma, veoma spora, ali donosi uspeh“, smatra pukovnik. Prema njegovom mišljenju, intenzivnije borbe treba očekivati uoči samita NATO-a u Vilnjusu, pošto ukrajinske oružane snage „još jednom žele da pokažu da su u stanju da povrate teritorije“. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ukrajinske snage od 4. juna činile neuspešne pokušaje ofanzive. Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev je 22. juna izjavio da su ukrajinski gubici premašili 13.000 vojnika od početka kontraofanzive. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ukrajinske trupe nisu imale uspeha ni u jednoj oblasti.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.