Protesti u Kijevu

Izvor: RTS, 22.Dec.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti u Kijevu

Nekoliko hiljada demonstranata protestovalo u centru Kijeva. Protest zbog ekonomske krize organizovan preko interneta, uz najavu da bi mogao da preraste u masovne demonstracije i podršku opozicije.

Nekoliko hiljada demonstranata protestovalo u centru Kijeva zbog teške ekonomske situacije u toj zemlji.

Demonstranti su nekoliko minuta automobilima prolazili centrom ukrajinske prestonice, trubeći sirenama u znak nezadovoljstva politikom Vlade koja je dovela do velike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ekonomske krize u zemlji.

Protest je organizovan uglavnom preko interneta, a podržala ga je ukrajinska opozicija. Demonstranti su najavili da bi protesti mogli da prerastu u masovne demonstracije na ulicama u narednih nekoliko meseci.

Ukrajinska valuta je od septembra 2008. godine oslabila za 40 odsto, a istovremeno je opao izvoz gvožđa, što je ključna grana ukrajinske privrede.

Privreda zemlje zapala je u veliku depresiju, a predviđa se da bi u prvom kvartalu 2009. godine ekonomija mogla da zabeleži pad od 10 odsto. Istovremeno, više desetina hiljada radnika, posebno onih u industriji za preradu gvožđa, moglo bi da se suoči sa otkazima.

Pored svih ekonomskih teškoća, Ukrajina se suočava i sa ruskom pretnjom da će joj od 1. januara biti ukinute isporuke prirodnog gasa zbog nagomilanih dugova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.