Projekat UN o jačanju socijalne zaštite osetljivih grupa u kriznim situacijama (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2023, 17:02

Projekat UN o jačanju socijalne zaštite osetljivih grupa u kriznim situacijama (AUDIO)

U Srbiji svako 12. dete ne može da ostvari osnovne životne potrebe, a trećina živi u riziku od siromaštva, pokazuju podaci Unicefa. Ukrajinskom krizom i pandemijom kovida 19, najviše su, stoga, pogođene siromašne porodice sa decom i stari. Sa idejom ublažavanja društveno-ekonomskih uticaja koji pogađaju zemlju, u Beogradu je predstavljen projekat Ujedinjenih nacija o jačanju socijalne zaštite za osetljivu grupu stanovništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u kriznim situacijama.

Siromaštvo u Srbiji je skriveno, a siromašni se često stide svog ekonomskog statusa, upozoravaju sociolozi, dodajući da je njihov položaj usled svetske ekonomske krize dodatno otežan. Broj siromašnih nastavlja da raste, upozorava šefica kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih Nacija u Srbiji Borka Jeremić:

Rast inflacije će, upozorava profesorka beogradskog Ekonomskog fakulteta Lidija Kuzmanov, ugroziti i najstarije, te se, kako kaže, očekuje rast apsolutnog siromaštva u našoj zemlji. Dodaje da je potrošačka korpa sve skuplja, te da su ugrožene osnovne ljudske potrebe.

To je potvrdila i profesorka za socijalnu zaštitu i razvoj Univerziteta u Mastrihtu Franciska Gasman, dodajući da je ukrajinska kriza pogodila celokupno društvo više od pandemije virusa korona. Da bi socijalnu pomoć mogli da ostvare ugroženi, neophodno je olakšati kriterijume za njeno dobijanje, ukazuju u UNICEF-u. Novac odvojen za socijalnu zaštitu, kroz potrošnju bio bi vraćen u ekonomiju, zaključeno je na skupu o jačanju socijalne zaštite u kriznim situacijama.

Projekat sprovodi UNICEF, u saradnji sa Crvenim krstom, Svetskom bankom, Ministarstvom za rad i brojim lokalnim samoupravama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.