Izvor: RTS, 26.Jan.2023, 10:27

Prognoze UN: Globalni privredni rast opašće na 1,9 odsto ove godine

Prognoze Ujedinjenih nacija pokazuju da će globalni privredni rast znatno opasti na 1,9 odsto ove godine, kao rezultat krize sa hranom i energentima izazvanom ratom u Ukrajini, posledicama pandemije kovida 19, visokom inflacijom i hitnom situacijom u vezi sa klimatskim promenama.
Odeljenje UN za ekonomska i društvena pitanja saopštilo je da je trenutno globalni ekonomsko usporavanje "uticalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na razvijene i nerazvijene zemlje, dok se mnogi suočavaju sa rizikom od recesije u 2023. godini", preneo je AP.

"Široko i ozbiljno usporavanje globalne ekonomije deluje veliko zbog visoke inflacije, agresivnog monetarnog pooštravanja i povećane neizvesnosti", rekao je generalni sekretar UN Antonio Guteres u predgovoru izveštaja na 178 stranica.
U izveštaju se navodi da prognoza o ekonomskom rastu od 1,9 odsto, što je smanjenje u odnosu na tri odsto u 2022. godini, jedan je od najnižih nivoa privrednog rasta u prethodnim decenijama.
Međutim, procenjuje se umereni porast na 2,7 odsto u 2024. godini, ukoliko inflacija postepeno počne da se smanjuje, a ekonomski udari da jenjavaju.
Prema izveštaju UN, ovogodišnji "rast je oslabio u SAD, EU i ostalim razvijenim ekonomijama, kao i ostatku svetske ekonomije".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Novi izazovi proistekli iz pandemije: Stopa apsolutnog siromaštva u 2022. godini porasla na 12,3 odsto

Izvor: Danas, 26.Jan.2023

Nova istraživanja su pokazala da se ugrožene i marginalizovane grupe stanovništva u Srbiji suočavaju sa posebnim izazovima koji proističu iz pandemije COVID-19 i krize u Ukrajini.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.