Produženo primirje u Ukrajini

Izvor: Studio B, 28.Jun.2014, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produženo primirje u Ukrajini

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko produžio je sedmodnevno primirje na istoku te zemlje za još tri dana.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da pozdravlja primirje, ali da ne želi da ono bude iskorišćeno kao ultimatum proruskim aktivistima da polože oružje, prenosi Bi-Bi-Si.

Produženo primirje predviđeno je da traje do ponedeljka uveče - 22 časa po lokalnom vremenu.

Kako je saopšteno iz Kijeva, za to vreme Ukrajina očekuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << joj pod kontrolu budu vraćena tri kontrolna punkta, da proruski aktivisti prestanu da postavljaju barikade i da otpočnu intenzivni pregovori na primeni Porošenkovog mirovnog plana.

Ukrajina navodi da zadržava pravo da obustavi primirje ako se uslovi za prekid sukoba ne budu poštovali.

Produžetak primirja pozdravio je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun, koji je pozvao sukobljene strane da okončaju nasilje.

Uprkos sukobima na delu teritorije, rukovodstvo Ukrajine nastavlja približavanje Evropi.

U Briselu je potpisan sporazum o pridruživanju Evropskoj uniji, čime se uspostavlja zona slobodne trgovine sa evropskim tržištem od 500 miliona ljudi. Sporazum su potpisale i Moldavija i Gruzija.

Potpisivanje sporazuma dočekano je u Kijevu sa oduševljenjem - na Trgu nezavisnosti emitovane su himne Ukrajine i Evropske unije.

Reagujući na vesti iz Brisela, Moskva je saopštila da će preduzeti zaštitne mere ako bude negativnog uticaja pomenutih sporazuma po tržište Rusije.

 
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.