Prodaja automobila u Rusiji veća za 152 odsto

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 16:44

Prodaja automobila u Rusiji veća za 152 odsto

Prodaja automobila u Rusiji porasla je u junu za 151,8% na godišnjem nivou, saopštila je u sredu analitička agencija Autostat, čime nastavlja da se oporavlja od dramatičnog pada u 2022.

Ruska automobilska industrija se u velikoj meri oslanjala na investicije, opremu i delove iz inostranstva i bila je teško pogođena posledicama zapadnih sankcija zbog konflikta u Ukrajini. Prodaja novih automobila je pala za 59% >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prošle godine i mnogi strani proizvođači automobila su se u potpunosti povukli sa ruskog tržišta.

Autostat, pozivajući se na podatke svoje partnerske konsultantske kompanije PPK, saopštio je da je u junu prodato 82.407 vozila, u odnosu na 72.171 u maju, a u poređenju sa 32.731 vozila u junu 2022.

Ruska Lada je u junu zadržala prvo mesto na domaćem tržištu i povećala je svoj tržišni udeo u prvoj polovini godine na 33,5% sa 20,8% u 2022.

Proizvođač Lade, Avtovaz, saopštio je da je njegova prodaja u junu skočila skoro četiri puta u odnosu na pre godinu dana.

Šest od 10 najboljih brendova po tržišnom udelu su kineski proizvođači automobila, kao što su Haval, Chery i Geely, koji nastavljaju da popunjavaju vakuum koji je nastao zbog odlaska zapadnih firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prodaja automobila u Rusiji veća za 152 odsto

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Jul.2023

Prodaja automobila u Rusiji porasla je u junu za 151,8% na godišnjem nivou, saopštila je u srijedu analitička agencija Autostat, čime nastavlja da se oporavlja od dramatičnog pada u 2022.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.