Problemi s mobilizacijom: Potreban je balans između fronta i privrede

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 20:57

Problemi s mobilizacijom: "Potreban je balans između fronta i privrede"

Vodeća poslovna udruženja u Ukrajini pozivaju na izmene u nacrtu zakona kojim bi se pooštrila pravila mobilizacije.

Obrazloženje je da bi te reforme mogle dodatno da ugroze ekonomiju.

Ukrajinski poslanici trebalo bi ovog meseca drugi i poslednji put da raspravljaju o nacrtu tog zakona, a Evropsko poslovno udruženje, koje objedinjuje oko 1.000 kompanija, zahteva od parlamenta da novim zakonom o mobilizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne parališe privredu zemlje, preneo je Rojters.

"Potreban je balans između fronta i privrede", saopštilo je udruženje.

Kako navodi britanska agencija, bojazni kompanija kreću se od gubitka osoblja, do oduzimanja civilnih vozila na neuređen način. To se događa dok vlada u Kijevu nastoji da popuni ljudstvo na bojnom polju i da istovremeno zaštiti krhku ekonomiju.

Ukrajinske vlasti pooštrile su pravila o regrutaciji civila u vojsku krajem prošle godine, nakon što se ispostavilo da rat ne jenjava i da je na raspolaganju mnogo manji broj boraca dobrovoljaca.

Predsednik Volodimir Zelenski je u decembru rekao da razmatra predlog za mobilizaciju dodatnih pola miliona ljudi. Vlada je izradila zakon, ali je prvobitni nacrt izazvao negodovanje među analitičarima i zakonodavcima, koji su istakli da su neki njegovih delova neustavni. Predlog zakona je izmenjen, a novom verzijom, koja je dobila početnu podršku u parlamentu, pored ostalog, predlaže se smanjenje starosne granice za regrutaciju sa 27 na 25 godina i povećanje kazni za njeno izbegavanje.

Poslovna udruženja su zatražila pojašnjenja o tome kako da se omogući odlaganje regrutacije za neophodno osoblje, naročito u visokokvalifikovanim sektorima.

Liderka IT udruženja Marija Ševčuk rekla je da je takvih odlaganja bilo samo oko jedan odsto na 360.000 zaposlenih u toj industriji, a da muškarci čine oko 75 odsto radne snage.

"Pozivamo vlasti na dijalog, jer mogli bismo da rastemo, plaćamo više poreza, pa i da obezbedimo više donacija za vojsku", navodi Ševčuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.