Priznanje iz Amerike: Nije problem u nama, već u Ukrajini

Izvor: B92, 26.Feb.2024, 10:51

Priznanje iz Amerike: Nije problem u nama, već u Ukrajini

Rana isporuka američkih borbenih aviona ne bi promenila tok ukrajinske neuspele letnje kontraofanzive jer nema dovoljno obučenih pilota da njima upravljaju.

To je rekao savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Govoreći za ABC Njuz u nedelju, Saliven se nije složio sa narativom da Bela kuća nije obezbedila dovoljno "opreme za borbu" Ukrajini da bi uspela na liniji fronta.

"Ideja da nismo mobilisali ogromnu količinu resursa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i sposobnosti da ih isporučimo Ukrajincima jednostavno nije tačna", rekao je Salivan odgovarajući na pitanje da li je inkrementalni pristup Vašingtona isporukama naprednog naoružanja kriv za nedostatak ukrajinskog naoružanja. napredak na bojnom polju.

"Ako pogledate ukupno ono što su Sjedinjene Države pružile Ukrajini u ovoj borbi, to je neverovatna količina materijala isporučenog velikom brzinom, u obimu koji prevazilazi očekivanja", rekao je on.

"Postoje dodatne mogućnosti koje su Ukrajinci tražili, a F-16 je jedan od njih", nastavio je on, objašnjavajući da, iako su SAD spremne da obezbede avione, pravi izazov sa kojim se Ukrajina suočava jeste to što "nema mnogo pilota koji su u stanju da pilotiraju tim avionima".

Kijev je više puta tražio zapadne borbene avione, rekavši da su oni potrebni za odbijanje ruskih vazdušnih napada.

U avgustu su SAD dozvolile Danskoj i Holandiji da doniraju F-16 Ukrajini, a prve isporuke se očekuju ove godine. Države članice NATO-a su se takođe složile da formiraju koaliciju koja će pomoći u obuci Ukrajinaca da upravljaju avionima zapadne proizvodnje.

Moskva je upozorila da bi taj potez bio opasna eskalacija, s obzirom na to da neke modifikacije F-16 mogu da nose nuklearne bombe, i obećala je da će uništiti avione u Ukrajini ako stignu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.