Primirje u Ukrajini virtuelno

Izvor: B92, 12.Nov.2014, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Primirje u Ukrajini virtuelno"

Prekid vatre na istoku Ukrajine sve je više virtuelan, upozorio je generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer i izrazio zabrinutost zbog "rizika od eskalacije".

"Konstatovali smo dolazak vojne opreme u oblasti koju pokriva prekid vatre. Dok je naš cilj da radimo na jačanju primirja, ono sve više postoji samo na papiru," rekao je Zanijer novinarima u Briselu.

"Priliv oružja u tu oblast može dovesti do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvorenijeg sukoba i mi to ne želimo da vidimo. Zabrinuti smo jer vidimo rizik od eskalacije", dodao je on.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ima 261 međunarodnog posmatrača u Ukrajini od kojih 112 u istočnim delovima gde se prekid vatre između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske, proglašen početkom septembra, svakodnevno krši.

Već neko vreme pojačali su se sukobi, a informacije o ulasku teško naoružanih ruskih vojnih konvoja od petka, na šta je prvi ukazao Kijev, potvrdili su NATO i OEBS.

"Politički proces je od kapitalnog značaja" rekao je Zanijer i pozvao EU da utiče na Kijev i Moskvu da ožive taj proces. Ugovor iz Minska na osnovu koga je zaključeno primirje "najbolja je stvar koju imamo", rekao je Zanijer.

Zanijer je takođe ukazao da se posmatrači OEBS-a suočavaju sa preprekama na terenu, i da sa izuzetkom dve tačke ne mogu da se približe granici Ukrajine sa Rusijom, od koje je skoro 400 kilometara van kontrole Kijeva.

Još ozbiljniji problem je to što je OEBS poslednjih dana morao da prekine osmatračke letove iznad te zone pošto su njegove bespilotne letilice bile meta napada.

Generalni sekretar OEBS-a je rekao i da je uprkos primirju ukupna teritorija koja označava teritorije pod kontrolom pobunjenika pomerena ka zapadu.

"Bilo je prodora separatista.... jer su dobili još prostora. U nekim zonama to je jako vidljivo", jer se time pomeraju demarkacione linije za više desetina kilometara, dodao je Zanijer.

Zanijer se sastao juče sa novom evropskom šeficom diplomatije Federikom Mogerini a danas treba da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

On je rekao da bi OEBS trebalo da ima više sredstava da bi mogao da ispuni svoju misiju u Ukrajini i da, kako je predviđeno, rasporedi do 500 posmatrača.

U sukobu na istoku Ukrajine je od aprila poginulo više od 4.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.