Prigožin najavio haos: Stižemo...

Izvor: B92, 29.Jul.2023, 11:57

Prigožin najavio haos: Stižemo...

Vagner je spreman da poveća svoje prisustvo u Africi, izjavio je lider ruske plaćeničke grupe Jevgenij Prigožin.

Grupa je prošlog meseca napustila Ukrajinu, gde je pomagala ruskim trupama u njihovoj agresiji.

"Ne smanjujemo naše prisustvo, štaviše, spremni smo da pojačamo naše različite kontingente“, rekao je on za kamerunske Afrikue Media.

Telefonski intervju objavljen je na Jutjubu, ali Rojters nije mogao da proveri autentičnost audio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snimka, ali se u francuskom prevodu čuje glas koji je zvučao kao Prigožinov.

On je u intervjuu rekao da Vagner ispunjava sve obaveze na kontinentu i da je spreman da dalje razvija odnose sa afričkim zemljama. Boreći se na strani Rusije, Vagner je učestvovao u nekim od najkrvavijih sukoba ukrajinskog rata.

Međutim, ta buduća uloga dovedena je u pitanje kada je Prigožin pokrenuo kratku pobunu protiv Kremlja, nakon čega je prešao u Belorusiju, gde su neki od boraca počeli da obučavaju beloruske snage.

Međutim, ove nedelje je fotografisan u Sankt Peterburgu tokom rusko-afričkog samita, čiji je domaćin bio ruski predsednik Vladimir Putin.

Prigožin je za Afrik medija potvrdio da je nova rotacija Vagnerovih snaga nedavno stigla u Centralnoafričku Republiku uoči ustavnog referenduma 30. jula koji bi mogao da produži mandat predsednika Faustina-Aršanža Tuadere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.