Preminuo američki novinar kog je Ukrajina zatvorila; Kriv je diktator Zelenski i senilni Bajden FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 12.Jan.2024, 21:08

Preminuo američki novinar kog je Ukrajina zatvorila; "Kriv je diktator Zelenski i senilni Bajden" FOTO/VIDEO

Američki novinar i bloger Gonzalo Lira preminuo je u ukrajinskom zatvoru, saopštila je njegova porodica u petak.

"Ne mogu da prihvatim način na koji je moj sin umro. Bio je mučen, iznuđivan, bez komunikacije 8 meseci i 11 dana, a američka ambasada nije učinila ništa da pomogne mom sinu. Odgovornost za ovu tragediju je na diktatoru Zelenskom, uz saglasnost senilnog američkog predsednika Džoa Bajdena", napisao je njegov otac Gonzalo Lira stariji u belešci koju je objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Grejzon".

Lira stariji je takođe u emisiji kod Takera Karlsona potvrdio smrt njegovog sina u ukrajinskom pritvoru.

Razgovarao je sa Karlsonom o tom slučaju početkom decembra.

Njegov sin Lira (55) živeo je u Harkovu i blogovao kao 'CoachRedPill', ali je prešao na Jutjub nakon što je sukob sa Rusijom eskalirao u februaru 2022.

Uhapsila ga je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) prošlog maja i optužen je da diskredituje ukrajinsko rukovodstvo i vojsku.

Lira se ponovo pojavio krajem jula sa serijom postova na mreži Iks, otkrivajući njegovu torturu u zatvoru i pokušaje SBU da mu iznudi za novac. Rekao je da pokušava da pobegne u Mađarsku i traži azil. Onda je ponovo nestao.

Dva dana kasnije, izvor je potvrdio za RT da su ukrajinske vlasti uhvatile i zatvorile Liru. Od tada nema ni glasa od njega.

Prema rukom pisanoj belešci koju je Lirina sestra dobila 4. januara, on je imao teške zdravstvene probleme izazvane upalom pluća i kolapsom pluća, koji su počeli sredinom oktobra. Zatvorske vlasti su priznale problem tek 22. decembra, a on je trebalo da bude podvrgnut operaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.