Preminuo Simeon Sakač, novinar RTV-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2018, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Simeon Sakač, novinar RTV-a

Juče je u Novom Sadu, posle duge i teške bolesti, u 89.-oj godini, preminuo Simeon Sakač, novosadski advokat i istaknuti rusinsko-ukrajinski kulturni radnik.

Bio je i nekadašnji glavni urednik Redakcije govornog programa na rusinskom jeziku Radio Novogo Sada.

Jedan je od pokretača inicijative za obnavljanje rusinskih govornih emisija na Radio Novom Sadu 1966. godine. Iste godine postavjen je za glavnog urednika u novoosnovanoj Redakciji govornog programa na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rusinskom jeziku na Radio Novom Sadu i na toj dužnosti je bio sedam godina.

Bio je i jedan od najaktivnijih članova Inicijativne grupe za osnivanje Saveza Rusina i Ukrajinaca Jugoslavije polovinom šezdesetih godina prošlog veka. Zalagao se i za obnavljenje rusinske gimnazije u Ruskom Krsturu, pomagao u pripremi osnivačkih dokumenata Amaterskogo rusinskog pozorišta "Đađa", a pomagao je i oko osnivanja Društva za ukrajinski jezik, književnost i kulturu Vojvodine. 14 godina je bio sekretar Saveza Rusina i Ukrajinaca Jugoslavije, a 2008. godine izabran je za počasnog doživotnogo predsednika tog saveza.

Bio je aktivan i u publicistici i prevodilaštvu, a radove je objavljivao u časopisima "Literaturne slovo", "Švetlosc", "Nova dumka" i "Hlašnjik Sojuzu" kao i u "Narodnom kalendaru".

Datum i vreme sahrane Simeona Sakača biće naknadno saopšteni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.