Predstavnički dom ubrzano o opozivu, Senat odlučuje o narednim potezima

Izvor: VOA, 11.Dec.2019, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnički dom ubrzano o opozivu, Senat odlučuje o narednim potezima

Predstavnički dom američkog Kongresa sve je bliži odluci o opozivu predsednika Donalda Trampa, dok se postavlja i pitanje koliko će dugo trajati suđenje u Senatu, ako Tramp bude opozvan. Demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu, u utorak su iznele formalne optužbe u procesu opoziva američkog predsednika. Tramp je optužen po dve osnove - za zloupotrebu položaja zbog vršenja pritiska na Ukrajinu da istraži političkog rivala i opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju. Odbor za pravosuđe donjeg doma Kongresa će u sredu uveče početi da razmatra takozvane osnove za opoziv i očekuje se da će ih odobriti u četvrtak i preporučiti da o njima glasa Predstavnički dom u punom sastavu. Predstavnički dom će se, kako se očekuje, naredne nedelje izjašnjavati o Trampovom opozivu. S obzirom na to da demokrate imaju većinu, verovatno je da će Tramp biti treći američki predsednik u istoriji, koji će biti opozvan u Predstavničkom domu. Tramp kaže da nije uradio ništa pogrešno i da demokrate pokušavaju da ponište njegovu pobedu na izborima 2016. godine. Trampovi republikanci saveznici tvrde da demokrate nisu uspele da dokažu da je američki lider vršio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da istraži demokratskog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena, što je i povod za pokretanje procesa opoziva. Brzo suđenje? Ukoliko demokrate naredne nedelje donesu odluku o Trampovom opozivu, to ne znači njegovu automatsku smenu s položaja. Ta odluka se donosi dvotrećinskom većinom na suđenju u Senatu, koje će, kako je u sredu najavio lider republikanaca Mič Mekonel, biti "prva stvar na dnevnom redu u januaru". Suđenjem, koje može da traje maksimalno šest nedelja i da se održava i šest dana nedeljno, predsedavaće glavni sudija Vrhovnog suda Džon Roberts. Većinu u Senatu imaju republikanci koji podržavaju Trampa i malo je verovatno da će se pridružiti demokratama u donošenju odluke o njegovoj smeni. Republikanci još treba da odluče - koliko će dugo suđenje trajati. Tramp traži puno i javno suđenje, koje bi trajalo i do uoči prvih unutarstranačkih izbora za predsedničku nominaciju Demokratske stranke. Međutim, lider republikanaca Mekonel nagovestio je da će se Senat možda odlučiti za brži proces da bi članovima Kongresa bilo omogućeno da se vrate regularnim obavezama. To bi predviđalo da demokrate i Trampov pravni tim iznesu uvodne argumente, a da se glasa bez izvođenja svedoka. Tokom suđenja demokratskom predsedniku Bilu Klintonu 1999. godine, nije bilo svedoka u Senatu, Umesto toga, snimali su se iskazi samo nekoliko svedoka, koje su senatori gledali iza zatvorenih vrata. Klinton je na kraju oslobođen optužbi koje su bile rezultat njegovih seksualnih odnosa sa Monikom Levinski.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kongres korak bliže opozivu Donalda Trampa

Izvor: VOA, 12.Dec.2019, 17:44

Pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu Kongresa nastavljena je debata o predlogu za opoziv predsednika Donalda Trampa. Nakon što predstavnici u odboru završe raspravu o dva osnova za opoziv - zloupotrebi položaja i opstrukciji istrage u Kongresu - trebalo bi da glasaju. Usvajanje predloga...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.