Predsednik Parlamenta Krima: Kijevski režim sada sistematski teroriše Donbas

Izvor: Vostok.rs, 02.Sep.2018, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Parlamenta Krima: Kijevski režim sada sistematski teroriše Donbas

Ukrajina ugrožava bezbednost Rusije i njenih građana, izjavio je predsednik Parlamenta Krima Vladimir Konstantinov.


Prema njegovim rečima, ubistvom lidera Donjecke narodne republike Aleksandra Zaharčenka kijevski režim je prešao crtu „posle koje više nije moguće ignorisati njegovu banditsku, terorističku prirodu“.


„Nastupio je trenutak kada više nema nikakve mogućnosti da se čeka da famozna svetska zajednica prozre, da se osvesti zbog sve veće opasnosti od ukrajinske terorističke države, od postojanja u blizini svojih granica teritorije na kojoj nema vladavine prava i kojom vlada zločinačka proizvoljnost. Došlo je vreme za odlučna dejstva. Ogromna baza terorizma, formirana neposredno kraj naših granica, ugrožava i samu bezbednost Rusije i njenih građana. Likvidiranje te opasnosti je direktna obaveza naše države“, napisao je Konstantinov na svojoj stranici na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, Rusija ima uspešno iskustvo u primoravanju agresora na mir.


„Za početak, međutim, došlo je vreme da se preispita sve što se u Ukrajini dogodilo tokom protekle četiri godine i da se preispita zvaničan odnos prema pitanju legitimnosti vladajućeg režima u Ukrajini“, naveo je Konstantinov.


Zaharčenko je poginuo u petak, 31. avgusta, u eksploziji u restoranu „Separ“ u centru Donjecka, a ministar za prihode i poreze samoproglašene republike Aleksandar Timofejev teško je ranjen. Od eksplozije je poginuo je i Zaharčenkov telohranitelj. 


Prema navodima Ministarstva za vanredne situacije DNR, povređeno je 11 ljudi, a vlasti DNR su incident okarakterisale kao teroristički čin. 


Vršilac dužnosti lidera DNR Dmitrij Trapeznikov je rekao da je uhapšeno nekoliko ljudi koji su osumnjičeni da su učestvovali u ubistvu. Oni su potvrdili da je reč o diverziji Kijeva. Služba bezbednosti Ukrajine je negirala optužbe da je umešana u ubistvo.


Politiku Ukrajine prema Krimu Konstantinov je kvalifikovao kao genocid. 


„Oni su poveli ekonomski rat protiv Krimljana, pokušavajući da nas uguše svojim blokadama, razarajući komunikacije koje vode ka poluostrvu, prekidajući dotok vode, struje, hrane. Neka sve te blokade propadnu, ali sama činjenica zločina, koji međunarodno pravo kvalifikuje kao genocid, to neće otkloniti“, naveo je Konstantinov. 


On je, takođe, ocenio da su kijevske vlasti Azovsko more pretvorile u piratski zaliv. 


„Kijevski režim sada sistematski teroriše Donbas artiljerijskim i terorističkim napadima, pokušavajući da pošalje svoje diverzante na Krim. Kijev je pretvorio Azovsko more u piratski zaliv, pri čemu se piratske akcije ostvaruju uz pomoć državnih struktura Ukrajine“, naveo je predsednik Parlamenta Krima.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.