Predsednici: Primirje se poštuje

Izvor: B92, 06.Sep.2014, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednici: Primirje se poštuje

Predsednici Ukrajine i Rusije Petro Porošenko i Vladimir Putin u razgovaru konstatovali da se prekid vatre na istoku Ukrajine "u velikoj meri poštuje".

"Dva šefa države konstatovala su da se režim primirja u velikoj meri poštuje. Razgovarali su o merama koje treba preduzeti da primirje dobije trajni karakter", navodi se u saopštenju ukrajinskog predsedništva.

U Moskvi je Kremlj saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su "dve strane izrazile zadovoljstvo zbog činjenice da se prekid vatre generalno poštuje".

Oni su, kako navodi Kremlj, takodje razmatrali pitanje "isporuke humanitarne pomoći stanvonicima Luganska i Donjecka" uporištima proruskih separatista na istoku Ukrajine gde su se vodile borbe s ukrajinskim snagama.

Prvi konvoj ruske humanitarne pomoći već je otišao u Ukrajinu krajem avgusta bez provere Crvenog krsta niti odobrenja ukrajinskih vlasti što je Kijev tada nazvao "direktnom invazijom" a EU osudila kao kršenje medjunarodnog prava.

Sporazum o prekidu vatre izmedju Ukrajine i proruskih separatista postignut je juče u Minsku, u okviru Kontakt grupe koja okuplja predstavnike Rusije, Ukrajine, OEBS-a, i proruske pobunjenike. Stupio je na snagu sinoć u 18.00 časova.

Oko 2.600 ljudi poginulo je u sukobima koji su počeli kada su proruski pobunjenici zauzeli nekoliko gradova u istočnoj Ukrajini u aprilu.

Prva polovina dana u Donjecku je protekla mirno, a prošle noći prvi put za nekoliko meseci nije se čula pucnjava u Lugansku, izveštava ukrajinska agencija UNN dan nakon potpisivanja sporazuma o prekidu vatre, dok Ruska informativna agencija (RIA) Novosti prenosi tvrdnju proruskih snaga da je prve noći posle proglašenja primirja u Donjecku poginulo četvoro civila.

"Pucano je na Kijevski, Kujbiševki i Petrovski rejon Donjecka, poginula su četiri civila a deset je ranjeno", rečeno je toj agenciji u štabu ustanika, koji tvrdi da je sinoć na njih pucano u oblasti aerodrom Donjeck, koji kontrolišu ukrajinske snage i da je osam pripadnika proruskih snaga ranjeno.

UNN prenosi saopštenje gradskih vlasti Donjecka da sistemi za osiguranje vitalnih gradskih potreba funkcionišu, da elektroenergetske kompanije rade na remontu instalacija i da funkcioniše gradski saobraćaj.

Ta ukrajinska agencija prenela je i saopštenje gradske vlasti Luganska da je, prema informacijama žitelja, prvi put za nekoliko proteklih meseci prošla noć bila mirna i bez pucnjave.

Vlasti Luganska navode da stručnjaci rade na obnavljanju gradske infrastrukture i snabdevanju strujom, a da gradjani sa komunalnim službama rade na raščišćavanju grada.

RIA Novosti prenela je tvrdnju ustanika samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) da su u sukobu sa bataljonom Nacionalne garde "Ajdar" uoči proglašenja primirja kod sela Ssčastje kod Luganska ubili 35 njegovih pripadnika a trojicu zarobili, kao i da medju ustanicima ima ranjenih.

Ukrinform je, medjutim, preneo izjavu jednog od pripadnika "Ajdara" da je taj bataljon izgubio devet pripadnika i da je jedan teško ranjen.

Prema informacijama ukrajinske agencije, druga četa "Ajdara" upala je u zasedu kod naselja Vesjolaja Gora 5. septembra uveče.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.