Predsednica Mađarske putuje u Kijev

Izvor: B92, 25.Nov.2022, 23:44

Predsednica Mađarske putuje u Kijev

Predsednica Mađarske Katalin Novak putuje u Kijev da bi se sastala sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, prenose mediji.

U izveštaju se navodi da će Novakova putovati vozom preko Poljske, preneo je danas sajt index.hu.

Kancelarija mađarske predsednice saopštila je da neće ni da demantuje ni da potvrdi tu informaciju, preneo je Rojters.

Novak je najviše rangirani mađarski političar koji će posetiti Zelenskog od početka ruskog napada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Ukrajinu 24. februara.

Ona je bliska saveznica mađarskog premijera Viktora Orbana, a za predsednicu, što je uglavnom ceremonijalna funkcija, ozabrali su je poslanici vladajuće stranke Fides u parlamentu u martu.

Novak se u oktobru pridružila saopštenju predsednika centralnoevropskih i balkanskih zemalja u kojem se osuđuju masovna bombardovanja ukrajinskih gradova koje je izvršila Rusija.

Mađarska je u sredu saopštila da će obezbediti 187 miliona evra finansijske pomoći Ukrajini kao doprinos planiranom paketu podrške Evropske unije u vrednom 18 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.