Predaja Krima Ukrajini bila neustavna i nezakonita

Izvor: Vostok.rs, 27.Jun.2015, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predaja Krima Ukrajini bila neustavna i nezakonita

27.06.2015. -

Državno tužilaštvo Rusije utvrdilo je da je odluka o oduzimanju Krima Rusiji i njegovoj predaji 1954. godine Ukrajini bila u suprotnosti sa tadašnjim Ustavom SSSR.

U obrazloženju je naglašeno da ni prezidijumi vrhovnih sovjeta Rusije i SSSR nisu imali ustavna ovlašćenja da menja utvrđeni ustavnopravni status sovjetskih autonomnih republika.

Zato je – kako je naglasilo rusko Državno tužilaštvo - odluka o predaji Krima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ukrajini neustavna i samim tim ništavna.

Zahtev Državnom tužilaštvu RF sa oceni ustavnost i zakonitost odluke iz 1954. podneo je poznati ruski političar Sergej Mironov.

Kako se precizira, ustavi RSFRS i SSSR nisu predviđali ovlašćenja Vrhovnih sovjeta SSSR i RSFSR za predaju teritorija koje ulaze u sastav RSFSR drugim saveznim republikama. Prema osnovnom zakonu Sovjetskog Saveza, to pitanje je spadalo u nadležnost najviših organa vlasti i državne uprave zemlje, dodaje se u objašnjenju objavljenom na zvaničnom sajtu Mironova.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.