Pred presudni samit ubijena dva vojnika u istočnoj Ukrajini

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred presudni samit ubijena dva vojnika u istočnoj Ukrajini

Kijev -- Dva ukrajinska vojnika su ubijena u istočnoj Ukrajini, saopštila je ukrajinska vojska u ponedeljak.

Vojnici su ubijeni dva dana pred očekivani samit u Parizu na kojem će se još jednom pokušati da se okonča rat u Ukrajini.

Po saopštenju ukrajinske vojske, dvojica vojnika ubijena su "nepoznatom eksplozivnom napravom", dok su bili na liniji odbrane od upada proruske separatističke "grupe za izviđanje i sabotažu".

Ukrajinske službe bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (SBU) su saopštile da su poginuli njeni pripadnici.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uputio je saučešće porodicama i poručio da očekuje da će postići prekid vatre.

U Parizu je 9. decembra samit tokom kojeg je zakazan razgovor Vladimira Zelenskog i predsednika Rusije Vladimira Putina, uz francusko i nemačko posredovanje.

Sa ciljem da se postigne okončanje rata u kojem je od 2014. poginulo više od 13.000 ljudi, to će biti biti prvi sastanak od 2016. na najvišem nivou.

Mirovni sporazumi za istok Ukrajine potpisan 2015. u Minsku su omogućili značajno smanjenje nasilja, ali njihova politička komponenta nije sprovedena, za šta su zaraćene strane optuživale jedna drugu. Kijev i njegovi saveznici optužuju Rusiju da vojno ;podržava proruske separatiste u Ukrajini, što Moskva negira.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.