Poznat ishod rata – postoji samo jedno pitanje, sve drugo je jasno? Maskove četiri tačke

Izvor: B92, 03.Okt.2022, 20:08

Poznat ishod rata – postoji samo jedno pitanje, sve drugo je jasno? Maskove četiri tačke

Američki biznismen Ilon Mask predložio je svoje viđene rešavanja sukoba u Ukrajini.

On je svoje viđenje izneo uz očuvanje Krima u sastavu Rusije i ponovljene referendume pod nadzorom UN u Donbasu, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

"Ovo će najverovatnije na kraju biti ishod – samo je pitanje koliko će još ljudi poginuti pre toga", napisao je Mask na svom Tviteru.

Mask je naveo četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tačke "ukrajinsko-ruskog mira" i pozvao korisnike da izraze svoj stav prema nacrtu. Sa biznismenom se do sada slaže 58,7 odsto učesnika ankete, dok je protiv – 41,3 odsto.

Prema njegovom planu, trebalo bi da se održi "ponovno glasanje u aneksiranim regionima pod nadzorom UN", Krim ostaje "formalno deo Rusije, kakav je bio od 1783. godine (pre Hruščovljeve greške)", davanje garancija za vodosnabdevanje Krima i neutralan status Ukrajine.

Referendumi o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije održani su od 23. do 27. septembra. Prema rezultatima obrade 100 odsto glasačkih listića u DNR, 99,23 odsto izašlih glasalo je za prisajedinjenje Ruskoj Federaciji, u LNR – 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti – 87,05 odsto, u Zaporoškoj oblasti – 93,11 odsto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti potpisali su sporazume o pristupanju ovih regiona Rusiji. Ceremonija je održana u moskovskom Kremlju.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.