Izvor: Nezavisne Novine, 03.Avg.2017, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećan tranzit kroz gasovod "Opal", smanjen kroz Ukrajinu

MOSKVA - "Gasprom" je povećao tranzit kroz gasovod "Opal", kojim se prirodni gas prebacuje direktno do Njemačke, usljed čega je smanjen tranzit ovog energenta kroz Ukrajinu.

Energetski magnat povećao je dnevnu količinu gasa koja se transportuje gasovodom "Opal" sa 56 na 71,5 miliona metara kubnih.

Do povećanja je došlo nakon što je "Gaspromu", nakon šestomjesečne zabrane, ponovo omogućeno da koristi 40 odsto gasovoda "Opal", koji spaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ruski "Sjeverni tok" sa Češkom i Njemačkom.

Transport gasa sjevernom rutom daleko je isplativiji za "Gasprom".

"Uvjeren sam da će uskoro biti iskorišteni i puni kapaciteti gasovoda `Opal`", ističe direktor Fonda nacionalne bezbjednosti Aleksej Grivač.

Evropska komisija je krajem prošle godine dozvolila ruskoj kompaniji da u većoj mjeri koristi gasovod "Opal", prenosi list "Vedomosti".

Odluka je donesena nakon što je 50 odsto kapaciteta gasovoda "Opal" izuzeto iz Trećeg energetskog paketa, kojim se ograničava kontrola energetskih kompanija nad mrežom cjevovoda.

Njemački mediji ovih dana pišu o "ciničnoj politici sankcija SAD", koje nastoje da spriječe zajedničke projekte Njemačke i EU sa Rusijom, pogotovo gasne sporazume.

Jasno je da je cilj tog paketa sankcija gasovod "Sjeverni tok dva", navode mediji i ukazuju na činjenicu da je zvanični Vašington mnogo puta kritikovao taj projekat, jer, navodno, njegova realizacija dovodi do još veće zavisnosti Evrope od Rusije.

SAD pošto-poto žele da postanu glavni izvoznici energenata, navode njemački mediji, koji pojašnjavaju da američka strana ima svoje šanse na evropskom tržištu, te da tvrdnje o ruskom monopolu nisu tačne.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Moskva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.