Potvrđeno: Američki patriot oborio rusku raketu

Izvor: B92, 12.Maj.2023, 18:26

Potvrđeno: Američki "patriot" oborio rusku raketu

SAD su potvrdile da je ukrajinska vojska oborila rusku hipersoničnu raketu kinžal koristeći PVO sistem patriot.

Vest je objavljena još prošle nedelje, ali nije potvrđeno da je oružje američke proizvodnje odgovorno za napad.

Sada, kada su informacije proverene, presretanje služi kao istorijski događaj za kijevske snage, koje pokušavaju da se suprotstave snažnim raketnim napadima iz Moskve.

"Mogu da potvrdim da su oborili rusku raketu koristeći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistem protivraketne odbrane patriot“, rekao je novinarima general Pat Rajder.

"Kao što znate, taj sistem je deo šireg spektra mogućnosti protivvazdušne odbrane koje su SAD i međunarodna zajednica pružile Ukrajini".

Prema ukrajinskim vazduhoplovnim snagama, raketa kinžal neutralisana sistemom patriot bila je sposobna da putuje do 10 puta brže od zvuka. Rajder nije otkrio koja je država isporučila bateriju patriot koja je oborila hipersoničnu raketu.

Sa uspehom sistema patriot u Ukrajini, Rajder je obećao da će SAD i njihovi saveznici nastaviti da požuruju protivvazdušnu odbranu ratom razorenoj naciji.

Očekuje se da će sistemi, zajedno sa dodatnom municijom, pomoći Kijevu da kontroliše svoje suvereno nebo i odbrani svoje građane od ruskih krstarećih raketa i dronova.

Ranije ovog meseca Vašington je obećao 1,2 milijarde dolara dugoročne vojne pomoći Ukrajini.

"Ovaj paket naglašava stalnu posvećenost SAD ispunjavanju najhitnijih zahteva Ukrajine angažovanjem kritičnih sposobnosti – kao što su sistemi protivvazdušne odbrane i municije – uz istovremeno izgradnju kapaciteta ukrajinskih oružanih snaga da brane svoju teritoriju i dugoročno odvraćaju rusku agresiju", objasnio je Rajder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.