Potraga za rešenjem krize u Ukrajini - Ešton razgovara sa opozicijom i predsednikom Janukovičem; u petak se uključuje i Putin

Izvor: Prva.rs, 05.Feb.2014, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za rešenjem krize u Ukrajini - Ešton razgovara sa opozicijom i predsednikom Janukovičem; u petak se uključuje i Putin

“Imamo kapacitet da pružimo podršku”, navela je Eštonova posle sastanaka sa ukrajinskim predsednikom Viktrorom Janukovičem i liderima opozicije, dajući pesimističnu ocenu situacije i rekavši da “još mnogo treba da se radi”, prenele su agencije.

Ona je navela da nije zadovoljna situaciojm i da joj treba pristupiti sa više osećaja, ali nije potvrdila spremnost Evropske komisije da delegira posrednika za Ukrajinu, koji bi vodio pregovore između vlasti i opozicije u toj >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << zemlji, kako je to juče predložio opzicioni lider Vitalij Kličko.

Evropski komesar za proširenje Štefan File pretrpeo je ranije danas u Strazburu žestoku kritiku zbog navodno neodlučne i nedosledne politike Evropskoj uniji prema Ukrajini, a poslanici su zatražili oštrije mere protiv režima u Kijevu, uključcujući i sankcije.
File je u uvodnom govoru tokom plenarne sednice EP rekao da EU neće ostaviti ukrajinski narod na cedilu i podsetio da se visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton trenutno nalazi u posredničkoj misiji u Kijevu, gde pokušava uspostavi dijalog između vlasti i opozicije.
“Vlasti moraju da prestanu sa represijom, a opozicija da se ogradi od radikalnih elemenata”, istakao je File.

Kriza u Ukrajini izbila je nakon odluke vlasti da odustane od potpisivanja strateškog trgovinskog sporazuma sa EU i okrene se partnerstvu sa Rusijom, što je izazvalo demonstracije i sukobe sa sn u kojima je bilo i ljudških žrtava.

Komesar File se suočio sa brojnim zahtevima poslanika da EU odredi jasne “crvene linije” prema pokušajima režima predsednika Viktora Janukoviča da uguši proevropske demonstracije u Kijevu.
“Vaš plan A nije uspeo, recite nam imate li plan B”, zatražio je Hanes Svoboda, šef poslanika Evropske narođačke partije (EPP), najbrojnije političcke grupacije u EP nakon Fileovog govora.

On se istovremeno založio da se Ukajini nametnu sankcije ukoliko Janukovične obustavi represiju prema demonstrantima, koji se zalažu za potpisivnje strateškog trgovinskog sporazuma sa EU, a slične mere tražili su predstavnici socijalista i zelenih.

Šef evropskih liberala Gi Ferhofštat je konstatovao da Evropska komisija nema strategiju za Ukrajinu i zatražio da se toj zemlji ponudi finansijska pomoć kako bi se oduprla ruskom uticaju, kao i da joj ponudi jasna evropska perspektiva. 

Poslanici su zatražili da EU uvede zabranu putovanja za ukrajinske funkcionere za koje se sumnja da su umešani u kršenja ljudskih prava.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

EU nudi podršku Ukrajini

Izvor: Blic, 05.Feb.2014

Evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton izjavila je danas u Kijevu da Brisel može da pomogne Ukrajini u sprovođenju planova za ustavne reforme i u istrazi o zloupotrebama koje su počinjene tokom dva meseca protesta...“Imamo kapacitet da pružimo podršku”, navela je Eštonova posle sastanaka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.