Potpuni krah čovečanstva: Oglasio se nobelovac

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 15:44

Potpuni krah čovečanstva: Oglasio se nobelovac

U poslednjih nekoliko godina svet prolazi kroz krizu za krizom. Pandemija, rat u Ukrajini, klimatske promene, ali i nadolazeća pretnja veštačke inteligencije.

Ove krize opterećuju sve više podeljeno društvo.

"Živimo u sve sofisticiranijem društvu koje mnogo zavisi od nauke i tehnologije i koje mnogi obični ljudi, ali čak ni naučnici poput mene ne razumeju", rekao je za Njuzvik dobitnik Nobelove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nagrade, genetičar Pol Nurs.

"To je vrlo opasna formula za širenje mitova i laži. I to se može pojačati društvenim mrežama", rekao je genetičar.

Nurs, koji je međunarodni ambasador za obrazovanje i nauku za United 24, platformu za prikupljanje sredstava koju vodi ukrajinska vlada, naglasio je važnost obrazovanja i saradnje u borbi protiv ovih dezinformacija.

"Rekao bih da je jedan od najvećih izazova za uspešnu demokratiju u narednim decenijama sposobnost društva da vodi razgovore o ovim složenim pitanjima koja se ne mogu rešiti samo naukom", rekao je Nurs.

"Ove probleme mora rešiti društvo i političari koje smo birali", navodi on.

Poslednjih godina videli smo da je moguće da društvo radi zajedno, ali i da brzo napreduje u vanrednom stanju.

"Pogledajte kovid. Pogledajte kako smo odjednom mogli da proizvedemo vakcinu za nekoliko meseci, a ne godina. Mogli smo da razvijemo i nove načine testiranja za u roku od par nedelja, a ne meseci. Dakle, u krizi rešavate probleme jer oni postaju politički imperativ", navodi Nurs

"Kada ste u krizi, dešava se nekoliko stvari", nastavio je.

"Jedno je da političari počnu da se bude i da primećuju probleme. Drugo, zbog važnosti ove krize, resursi su stavljeni na raspolaganje i oni se ulažu u rešavanje problema. I kada to učinite, politička moć, koja je u demokratiji i interesu ljudi, aktivira se, političari se bave ovim problemima a nauka daje rezultate", navodi Nurs.

Međutim, kada su društvene pretnje manje očigledne, taj osećaj hitnosti nestaje.

"Političari bi mogli da nauče iz događaja koje smo videli tokom pandemije kovida, da takođe mogu rešiti mnoge druge probleme u normalnim vremenima jer mi zapravo nikada ne živimo u normalnim vremenima", rekao je Nurs i zaključio da ako javnost i političko rukovodstvo budu dovoljno zainteresovani, nauka će dati rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.