Potpisano: Porošenko uvodi ratno stanje

Izvor: B92, 26.Nov.2018, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisano: Porošenko uvodi "ratno stanje"

Generalštab Ukrajine dobio je naređenje da pripremi vazdušnu odbranu zemlje kako bi se zaštitile najvažnije državne ustanove.

Generalštab je dobio naređenje i da se spremi za delimičnu mobilizaciju.

To se navodi u ukazu o odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini do 25. januara 2019. godine koji je potpisao predsednik Petro Porošenko.

"Bezbednosna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << služba Ukrajine dobila je naredbu da odmah pojača kontraobaveštajne, protivterorističke i protivsabotažne aktivnosti", navodi se u ukazu, prenosi TAS.

Granična služba Ukrajine dobila je instrukcije da pojača bezbednost na granici s Krimom.

Agencija TAS navodi da je jedan deo ukaza koji je Porošenko potpisao i dalje poverljiv.

Porošenko je danas potpisao ukaz o odluci Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini, objavljeno je na sajtu ukrajinskog predsednika.

"Aktivirati odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu od 26. novembra 2018. o vanrednim merama za obezbeđivanje državnog suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine i uvođenje ratnog stanja u Ukrajini", navodi se u dokumentu, prenosi Tas.

Ovaj ukaz treba da potvrde i poslanici Vrhovne Rade.

Porošenko je saopštio večeras da će Vrhovnoj Radi predložiti da najavljeno ratno stanje u zemlji traje 30 dana umesto prethodno predviđenih 60 dana, saopštila je ambasada Ukrajine u Beogradu.

Kako se navodi, Porošenko je tu odluku doneo posle konsultacija s predstavnicima političkih partija i s ciljem da se planirani predsedničkih izbora u Ukrajini nesmetano održe u određenom roku.

Drugi cilj je sprečavanje spekulacija da se ratno stanje uvodi samo da bi se odložili izbori.

Predlog ukaza predsednika Ukrajine treba da na vanrednoj sednici usvoji Vrhovne rada, saopštila je ambasada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.