Poštujemo stav Srbije o Ukrajini

Izvor: Politika, 15.Avg.2014, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poštujemo stav Srbije o Ukrajini

Pristup Beograda da se ukrajinska kriza može rešavati samo dijalogom kao i želja za održavanjem dobrih odnosa i sa Rusijom i sa Zapadom imaju razumevanje Indije

U nastupajućim globalnim okolnostima za Indiju je važno da vodi angažovanu politiku širom sveta kako bi unapredila sopstveni razvoj i bezbednost, ali i da bi bila odgovorna u međunarodnim okvirima, doprinoseći izgradnji mirnog i prosperitetnog sveta, kaže za „Politiku” ambasadorka Indije u Beogradu Narinder >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Čauhan, odgovarajući na pitanje o odsustvu jasnog stava Nju Delhija povodom gorućih svetskih problema, poput Ukrajine i Bliskog istoka.

„Indija jeste duboko zabrinuta zbog krize u Ukrajini i već je apelovala na sve strane da odustanu od nasilja i potraže političko i diplomatsko rešenje, uzimajući u obzir legitimne interese svih. Pokazali smo zabrinutost i zbog ubrzane eskalacije nasilja između Izraela i Palestine, naročito zbog žestokih vazdušnih udara u Gazi koji su doveli do tragičnog gubitaka života civila i do ogromne materijalne štete, ali i zabrinutost zbog prekograničnih provokacija do kojih je došlo usled raketnih napada na delove Izraela. Indija je pozvala obe strane na maksimalnu uzdržanost i na izbegavanje akcija koje bi dodatno mogle da pogoršaju situaciju i ugroze mir i bezbednost u regionu. Naša vlada je poručila obema stranama da obnove direktne pregovore što je pre moguće, pridržavajući se obaveza koje su preuzele u mirovnim pregovorima, kako bi se došlo do sveobuhvatnog rešenja palestinskog pitanja.”

Može li se ipak govoriti o prećutnoj podršci Moskvi u trenutnim neslaganjima sa zapadnim zemljama, utoliko pre što je Indija poput Rusije članica Briksa?

Indija i Rusija su izgradile solidan odnos, kakav i priliči strateškom i povlašćenom partnerstvu. Prilikom susreta sa ruskim predsednikom na marginama samita Briksa, indijski premijer mu je iskazao duboku zahvalnost za dugogodišnje rusko prijateljstvo i neograničenu bilateralnu i međunarodnu podršku indijskom ekonomskom razvoju i bezbednosti. On je ponovio odlučnost Indije da dodatno produbi i proširi strateško partnerstvo. Dogovoreno je da predsednik Rusije poseti Nju Delhi krajem godine. Nadamo se da ćemo iskoristiti priliku i dogovoriti se o viziji i mapi puta za naš odnos u predstojećim godinama. Što se međunarodnih sukoba tiče, Indija ostaje čvrsto posvećena principu da je dijalog jedina održiva opcija koja može efikasno da reši izazove među sukobljenim područjima i narodima.

Opšti je stav da je osnivanjem Nove razvojne banke od strane Briksa poslata direktna poruka vodećim zapadnim finansijskim institucijama, poput MMF-a i Svetske banke... Možemo li to da shvatimo kao indirektno pokazivanje mišljenja o dominantnoj politici Zapada?

Nova razvojna banka, čije osnivanje je nagovešteno na samitu Briksa u Nju Delhiju 2012, postala je realnost na ovogodišnjem samitu u Brazilu. Među zaključcima samita dogovor o osnivanju razvojne banke, čije će sedište biti u Šangaju, i rezervnog finansijskog fonda, veoma je značajno postignuće kako za zemlje Briksa tako i za ceo svet u razvoju. Inicijativa za osnivanje banke odražava viziju Indije o međunarodnoj razvojnoj banci. Kao što i njeno ime sugeriše, Nova razvojna banka će uspostaviti novu paradigmu za podršku održivom razvoju i ekonomskoj stabilnosti, koja će biti ukorenjena u iskustvima i izazovima sa kojima se suočavaju zemlje u razvoju. Nova razvojna banka ne nudi samo dodatni dugoročni izvor finansiranja za svoje članice, već takođe generiše nadu za svet u razvoju. To se najbolje moglo videti u jednoglasnoj i poletnoj podršci koju su ovoj inicijativi pružili lideri južnoameričkih zemalja na samitu u Brazilu. Zbog svega toga, Nova razvojna banka ne bi trebalo da bude percipirana kao opasnost za Svetsku banku i MMF, već pre kao njihova alternativa ili dodatak.

Kako razumete neutralan stav koji je Srbija zauzela prema krizi u Ukrajini? Da li vam se čini da je takav pristup održiv na duge staze?

Srpske vlasti su mnogo puta ponovile stav vlade o poštovanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, o posvećenosti Srbije članstvu u EU, ali i o dobrim odnosima sa Rusijom. Cenimo stav Srbije da trajno rešenje krize u Ukrajini može da bude postignuto jedino kroz dijalog, dok istovremeno Srbija želi da održi dobre odnose i sa Rusijom i sa Zapadom.

U jednom ranijem intervjuu za srpske medije istakli ste da bi Srbija ukoliko se reformiše mogla da produbi ekonomsku saradnju sa Indijom. Da li vam se čini da se već sprovode neke reforme? 

Srpski parlament je nedavno usvojio više ekonomskih reformskih zakona, od kojih se očekuje da olakšaju proces privatizacije preostalih kompanija u državnom vlasništvu. Vlada je takođe usvojila predlog izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju kao i set medijskih zakona, a najavljuje se usvajanje novog Zakona o planiranju i izgradnji koji bi trebalo da svede proceduru dodeljivanja dozvola za gradnju na 28 dana. Ove reformske mere će zasigurno privući više investitora iz Indije da učestvuju u procesu privatizacije i srpskog ekonomskog oporavka.

U kojim oblastima bi potencijalna ekonomska saradnja mogla da bude najintenzivnija?

Postoje ogromni potencijali. Već postoji značajno, ali malo, prisustvo indijskih kompanija u Srbiji. Vodeći indijski poslovi zastupljeni u Srbiji uključuju „Aj-Ti park” u Inđiji kompanije „Embasi grup”, „Mahidra traktors”, koja je zastupljena na srpskom tržištu kroz firmu „Agropanonka” MTZ, „Sonalika traktors” kroz Agromehaniku, „TAFE traktors” kroz Amalgamationu, „Panacea Biotek” kroz UTI, „Ranbaksi” kroz Mediko Zno, „Himalaja herbals” kroz A’lek. Trenutno radimo na tome da privučemo više indijskih investicija. Redovna poslovna interakcija je od vitalnog značaja za stvaranje svesti o poslovnim prilikama u Srbiji. Nekoliko indijskih kompanija je pokazalo interesovanje za izvoz i investiranje u proizvodnju hrane, različite opreme i poljoprivrednu mašineriju, ulaganje u rude i minerale, IT i slično. Srbija takođe ima mnogo prehrambenih proizvoda koji bi nakon obrade mogli da se izvoze u Indiju. Indijske i srpske firme i privredne komore razmatraju mogućnost trgovinske saradnje i investiranja. Između dve zemlje postoje potpisani ugovori o trgovini, zaštiti investicija, izbegavanju dvostrukog oporezivanja. Narednih nedelja očekujemo da na osnovu bilateralnog ugovora o nauci i tehnologiji tim eminentnih indijskih naučnika poseti Srbiju kako bi se utvrdile oblasti moguće saradnje. Trebalo bi da se u septembru sastane zajednički indijsko-srpski ekonomski komitet, kao i zajednička komisija za poljoprivredu u decembru u Nju Delhiju.

Dragan Vukotić

objavljeno: 15.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.