Postoje dva ključna izazova kako se suprotstaviti ruskoj agresiji

Izvor: B92, 08.Jan.2024, 00:25

"Postoje dva ključna izazova kako se suprotstaviti ruskoj agresiji"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da veruje da su dva ključna izazova sa kojima se svet susreće danas u borbi protiv ruske agresije.

Kako je naveo, to su borba protiv ruskih dezinformacije i sprečavanje Moskve da zaobilazi sankcije koje su joj uvedene.

"Nažalost, danas Rusija kontroliše veliki informacioni prostor. Ne pričam o Ukrajini, već o društvenim mrežama svuda u civilizovanom svetu - Evropi, SAD, u Africi i Latinskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Americi. Rusija ulaže mnogo novca u razne medije u drugim zemljama, kao i u društvene mreže", rekao je Zelenski tokom onlajn učešća na švedskoj nacionalnoj konferenciji o društvu i odbrani.

Kako je dodao, nezavisni mediji u tim zemaljama uzimaju ruske priče koje šire "propagandisti" i predstavljaju ih javnosti, ne kao nečije mišljenje, već kao realnost.

"Zato, uveren sam da je jedan od najvećih izazova danas da boriti se protiv ruskih dezinormacija širom sveta. Na nama, profesionalcima je, počev od obaveštajaca, do nezavisnih novinara, da prate to i 'očiste' dezinformacije", naveo je Zelenski, prenela je Ukrajinska pravda.

Drugi izazov, ističe Zelenski, je da se spreči Rusija da zaobilazi sankcije koje su joj uvedene.

"Rusija je naučila da zaobilazi sankcije. Po projektilima koji su korišćeni protiv nas, videli smo da su proizvedeni u mnogim zemljama sveta. Nažalost, proizvođači, ili posredničke kompanije u Evropi, SAD ili šire, pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije. Na ovo bih obratio pažnju, konkretno, na pažnju vlasti kako sprovode sankcije", poručio je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.